FőoldalRendszerintegrátorAz energiamenedzsment a gazdasági fejlődés kulcsa
2018. október 16., kedd ::

Az energiamenedzsment a gazdasági fejlődés kulcsa

Az elmúlt években jelentős gyorsulást láthattunk a digitális gazdaság fejlődésében. Jelenleg több mint 20 milliárd az internetre kapcsolt eszközök száma, amely öt éven belül várhatóan megduplázódik. Ez gyökerestül változtatja meg a vállalatok napi működését, amelyeknek a felgyorsult adatáramlás miatt azonnal reagálniuk kell a folyamatosan változó igényekre. Az egyre növekvő információtömeg tárolásával és feldolgozásával azonban az energiaigény is ugrásszerűen megnő. Ezért a cégek csak úgy maradhatnak versenyképesek, és növelhetik hatékonyságukat, ha az adatok hasznosításával a teljes tevékenységüket optimalizálják, beleértve az energiafelhasználást is

A Schneider Electric EcoStruxure elnevezésű digitális platformja ehhez biztosít alapot. A társaság Innovation Summit Budapest konferenciáján élőben is bemutatott architektúra a mesterséges intelligencia által vezérelt analitikával, valamint az üzleti döntéseket segítő szolgáltatásaival csökkenti a szakemberigényt, ezzel is segítve a vállalatokat a munkaerőpiaci helyzet nehézségeinek leküzdésében.

A digitalizáció mindennapi életünk szerves része. Ami a ’90-es években a fizikai dolgok online leképezésével (pl. hírportálok, zenehallgatás) valamint az emberek összekapcsolásával, a közösségi médiával kezdődött, az ma már a körülöttünk lévő, internetre csatlakoztatott eszközökkel való interakcióról szól. Gondoljunk csak a chatbotokra, Sirire vagy Amazon Alexára. Rövidesen mintegy 5 milliárd személy fog 30 milliárd IoT-készülékkel kommunikálni, azok meg egymással, ezek az interakciók pedig a mesterséges intelligenciának, a kiterjesztett vagy virtuális valóság technológiáknak köszönhetően egyre fejlettebbek, kifinomultabbak és személyre szabottabbak lesznek.

Digitalizáció és energia kéz a kézben

Ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, rengeteg adatra van szükség, amelyeket gyűjteni, tárolni, feldolgozni és elemezni kell, majd értelmezni az összefüggéseket és az eredményeket közvetlenül hasznosítható formában megjeleníteni. Az adatközpontok szerepe tehát megkérdőjelezhetetlen, ahol a tárolási kapacitás szükségszerű bővítése egyúttal az energiaigény növekedésével is jár. Jelenleg az ipar számít a legnagyobb energiafogyasztó szektornak több mint 50 százalékos részesedéssel, elképzelhető azonban, hogy 2030-ra az IT veszi át a vezető szerepet. 2040-ig az energiafogyasztás közel 30 százalékkal növekszik, ezen belül is a villamos energia iránti kereslet nő a leggyorsabban. Mivel a szén-dioxid kibocsátás tetemes része, mintegy 80 százaléka származik energiatermelésből, az ökolábnyom-csökkentési törekvések mentén egyre nagyobb az igény az energiahatékonyság fokozására, a megújuló energiaforrásokra, illetve a decentralizált energiaellátásra, ami viszont csak digitális rendszerekkel kivitelezhető.

Nyomás alatt

A digitalizáció a gazdaságot is áthatja, és kiélezi a versenyhelyzetet. A gyorsuló információáramlás gyors döntéshozatalt, rövidebb gyártási és fejlesztési ciklusokat, ezáltal pedig rugalmas, agilis működést kíván. A vállalatok minél nagyobb hatékonyságra törekednek a költségek csökkentése és a különféle szabályozások betartása mellett. Ez együtt jár a gazdaság nemzetközi és hazai szintű bővülésével, így Magyarország mára a világon a 8. legvonzóbb befektetési, beruházási helyszín, a közép-kelet-európai régióban pedig első helyen áll. Ugyanakkor egyre nagyobb a munkaerőhiány, ami negatív irányban befolyásolja az üzleti tevékenységet. A szakképzett munkavállalók megtartása sok esetben nehézséget okoz, és csak extra bérköltségek mellett valósítható meg.

Egy platform mind alatt

A teljesítmény növeléséhez olyan intelligens megoldásokra van szükség, amelyek kiváltják, illetve hatékonyabbá teszik az emberi munkát, és a digitális eszközökből folyamatosan jövő információk azonnali feldolgozásával és értelmezésével képesek önállóan is irányítani a komplex rendszereket. Ebbe beletartozik a meghibásodások (előre)jelzése, távoli elhárítása, az ütemezhető karbantartás, az üzembiztonság, a gyártási, termelési vagy egyéb munkafolyamatok felügyelete, illetve a felhasznált energia optimalizálása. A Schneider Electric IoT-alapú EcoStruxure platformja ehhez biztosít alapot. A nyílt architektúra egymással összekapcsolt és kommunikáló eszközökre épül, amelyeket a helyi üzemeltetéshez szükséges felügyeleti és vezérlőszoftverek egészítenek ki. Bármely gyártó kommunikációra képes termékei integrálhatók a rendszerbe, hiszen az képes a különböző technológiák összehangolására, ezzel is elősegítve a digitalizáció közös fejlesztését. Az igazi hozzáadott értéket azonban a Schneider Electric szakértelmére épülő, felhőalapú alkalmazások, analitika és az optimális működést támogató digitális szolgáltatások jelentik.

A vállalat hat különböző EcoStruxure megoldáscsomagot fejlesztett ki négy felhasználói piacra: kereskedelmi épületek, adatközpontok, ipari létesítmények és energiahálózatok számára. A célzott és teljes körű megoldások úgy kombinálhatók, hogy azok a kis bolttól vagy pékségtől kezdve az olajfinomítóig kiszolgálják az igényeket.

„Az IoT tulajdonképpen nem technológiai forradalom, hanem a technológia által támogatott gazdasági forradalom. Jelenleg mindössze a rendelkezésre álló adatok 10 százalékát hasznosítjuk, így nem használjuk ki a digitalizációban rejlő potenciált. Az EcoStruxure valódi ereje abban van, hogy képes jól értelmezhető üzleti tanácsokká lefordítani az adatokat, sőt megmutatja, hogy mire kell fókuszálni a tervezés, a kivitelezés, a beszerzés, az üzemeltetés vagy a karbantartás folyamán a minél hatékonyabb és versenyképes, fenntartható működés érdekében. A platform használatával pótolható a piacról napjainkban hiányzó szakképzett munkaerő jelentős része, míg a működési költségek 30 százalékkal csökkenthetők” – mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának országigazgatója az Innovation Summit Budapest konferencián.

A digitális az új zseniális

A rendezvényen debütált a villamos elosztórendszerek egyik fontos elemének számító légmegszakítók legújabb generációja, a Masterpact MTZ. Az eszköz több, mint egy egyszerű termék, mivel magában foglalja a felhasználók számára hasznos intelligens szoftvereket és applikációkat.

„A Masterpact MTZ tökéletesen megmutatja EcoStruxure-alapú tervezési filozófiánkat, miszerint hardver-szoftver integrált megoldásokban gondolkodunk. A megszakító képes visszajelzést adni állapotáról, jelzi, ha nem megfelelően működik és azt is, hogy hol kell keresni a probléma forrását. Előre mutatja a szükséges karbantartásokat és a hibaelhárítás menetét. A helyszínen, de biztonságos távolságból, okostelefonról kezelhető. Mivel az energiaadatok nyomon követhetők, a nem várt leállások száma csökken, a helyreállítási idő pedig lerövidül, ami növekvő energiahatékonyságot és csökkenő költségeket eredményez. Ráadásul a készülék a folyamatos szoftverfejlesztéseknek köszönhetően egyre csak okosabb lesz” – hangsúlyozta a rendezvényen Racsek Dániel, a Schneider Electric magyarországi marketingigazgatója.

A digitális gazdaság kihívásai természetesen egyedül nem oldhatók meg, ezért is működik együtt a Schneider Electric különböző partnerekkel és iparági szereplőkkel. Az innovációban fontos szerepet játszik, hogy a magyarországi szakemberek egy globális tudásalapú közösség részét képezik, és akár közvetlenül is megbeszélhetik igényeiket, javaslataikat a vállalat fejlesztő mérnökeivel. Az ökoszisztéma magját a képzett és minősített EcoXpert partnerek adják, így biztosítva a végfelhasználók számára a legjobb minőségű szolgáltatást.

A Schneider Electric honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény