FőoldalRendszerintegrátorRugalmas LTE-U/LAA tesztkörnyezetet dobott piacra a National Instruments
2016. március 22., kedd ::

Rugalmas LTE-U/LAA tesztkörnyezetet dobott piacra a National Instruments

Újdonságnak számító 4G+ képességű eszközök prototípusait fejleszthetik és tesztelhetik a kutatók az új platform segítségével

Az NI piacra dobta a szabad felhasználású sávokban üzemelő LTE-U (LTE Unlicensed), illetve az engedéllyel segített hozzáférésű LAA (License Assisted Acces) eszközök tesztelésére, valamint kísérleti- és prototípus-fejlesztésére szolgáló rendszerét. Noha az 5G óriási érdeklődést keltett és a középpontba került, a negyedik generációs technológia nyújtotta adatkommunikációs lehetőségek kiterjesztése, továbbá az 5G célkitűzése és a jelenlegi megoldások közötti szakadék áthidalása érdekében új technológiák bevezetése is szükséges ― ilyen például az LTE-U és az LAA.

A valósidejű tesztkörnyezet az LTE fizikai rétegét FPGA-forráskód formájában tartalmazza, így segítségével az LTE-U és az LAA különféle beállításai tesztelhetők, kipróbálhatók és potenciálisan bővíthetők is. A teljesítőképesség felmérése mellett ezáltal lehetőség nyílik a jelenleg már kiépített, LTE- és 802.11 infrastruktúrán alapuló rendszerek adatsebességének növelésére is.

Mind az LTE-U, mind az LAA az 5,9 GHz-es, nem engedélyköteles ISM-sávot használja a cellás mobiltelefon-rendszerek képességeinek kiterjesztéséhez. Ez azt is jelenti, hogy a csatornát meg kell osztani a WiFi-berendezésekkel, például 802.11a vagy 802.11ac norma szerint működő készülékekkel. A 3GPP Műszaki Szabványosító Testület az LAA-ra összpontosít, mert az világszinten rugalmasabban illeszkedik a spektrumgazdálkodási szabályokhoz, míg az LTE-U megjelenése regionális szinteken várható.

Az NI által forgalmazott USRP RIO szoftverrádióra és a LabVIEW Communications System Design Suite nevű programcsomagra épülő tesztkörnyezet az alábbi elemekből álló, kulcsrakész rendszert alkot:

  • LabVIEW Communications System Design Suite
  • LabVIEW Communications LTE Application Framework
  • Konfigurálható LTE-U és LAA referenciaszoftver
  • Két darab, USRP-2953R típusú, FPGA-alapú szoftverrádió

„A nem engedélyköteles sáv jelenlegi felhasználóinak minimális zavarása érdekében a 3GPP Testület szabványtervezete számos javaslatot tartalmaz” ― nyilatkozta James Kimery, az NI rádiófrekvenciás kutatásokért és szoftverrádiós marketingért felelős igazgatója. „Mindezek ellenére, mint minden új norma esetében, mélyreható prototípus-fejlesztés és tesztelés szükséges a rendszer fennakadásmentes bevezetéséhez. Az NI által összeállított LTE-U/LAA tesztkörnyezet segítségével különféle kísérleti beállítások mellett tanulmányozhatják a kutatók az új kommunikációs rendszer viselkedését.”

Az LTE-U/LAA tesztkörnyezettel kapcsolatos további információk

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény