FőoldalRendszerintegrátorA világ legkönnyebb lineáris megvezető rendszere
2015. július 29., szerda ::

A világ legkönnyebb lineáris megvezető rendszere

Könnyű, könnyebb, szénszálas: Legyen szó akár a repülőgépgyártásról, akár a gépjárműiparról, ha súlycsökkentésről van szó, a tervezők egyre többször hagyatkoznak a szénszállal erősített műanyagokra, röviden a karbonra. Annak érdekében, hogy az itt jelentkező igényeknek megfeleljen, az igus kifejlesztette a szénszálas műanyagból készült drylin W profilvezetőt, amelyet több mint 100 további újdonság mellett a 2015-ös hannoveri vásáron mutat be

Nagyon könnyű, igen merev és nem mágnesezhető – ezek a karbonszállal erősített műanyag (CFRP) legnagyobb előnyei a fémmel szemben. Azokhoz az alkalmazási területekhez, ahol ezek az elvárások fennállnak, például a repülőgépvagy az orvostechnikai ipar számára, az igus újdonsága az adott nagyságrendben legkönnyebb, szénszálas műanyagból készült lineáris megvezető rendszert jelenti, amely akár 2000 milliméteres lökethosszhoz is kapható. Itt nem csak a hordozó anyag készül szénszálas műanyagból, hanem a teljes sín is, aminek köszönhetően a sínből és csúszkákból álló rendszer az alumíniumsínes változatnál akár 40%-kal, az acélsínes rendszereknél pedig akár 60%-kal is könnyebb lehet. Ez a súlycsökkenés mérhető megtakarítást hoz a felhasználó számára, különösen a repülőgép- és gépjárműiparban. Azonban más olyan iparágak is, amelyekben szerepet kapnak a rendkívül dinamikus mozgások – pl. a robotika is – egyre nagyobb mértékben kihasználják a szénszálas műanyag alkatrészek alacsony tömegéből fakadó előnyöket.

Mivel az igus már több mint tíz éve kínál szénszálas tengelyeket, a műanyagok szakértője mögött már rengeteg teszteredmény és tapasztalat áll. „A tesztek közben bebizonyosodott, hogy a karbon tengelyekkel kombinálva az iglidur L250 optimális kopási és súrlódási értékekkel rendelkezik." – mondja Stefan Niermann, a drylin lineáris megvezető rendszerekért és hajtástechnikai komponensekért felelős üzletágvezető. „Ez az eddigi teszteredmények alapján az új sínekre is igaz." Az igus többi termékéhez hasonlóan ezt az újdonságot is kimerítő kísérleteknek vetik alá, hogy a gyártó megbízható állításokat tehessen a súrlódási értékekről és az élettartamról.

Teljesen fémmentes fogasszíjas tengelyként is kapható

A magas profilú karbonszálas sínek befogótalpakkal rögzíthetők, így nincs szükség bonyolult mechanikus utómegmunkálásra. Ezen kívül a magas profilú sín a teljesen fémmentes, 1000 mm hosszúságig kapható fogasszíjas tengely alapjául is szolgál. A sínt az igus termékválasztékában szereplő karbonszálas terelőtengellyel, műanyag fogaskerékkel, valamint xiros műanyag golyóscsapágyak egészítik ki. Ezáltal a rendszer korlátozás nélkül használható orvosi célú röntgenberendezésekben is. Ebben annak is nagy jelentősége van, hogy a karbonszálas megvezető rendszer az igus összes többi termékéhez hasonlóan külső kenés nélkül működik, így karbantartás nélkül használható.

Az igus Hungária Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény