FőoldalRendszerintegrátorMire érdemes odafigyelni generátorok vásárlása során?
2015. július 24., péntek ::

Mire érdemes odafigyelni generátorok vásárlása során?

A generátorokat, azaz áramfejlesztőket széles körben alkalmazzák. Jó szolgálatot tesznek olyan helyeken, ahol nem érhető el vezetékes elektromos áram, de kiegészítő forrásként is használhatóak, hálózati árammal kombinálva. Az utóbbi esetben hálózati kimaradás esetén kézi vagy automatikus úton beindíthatják az áramfejlesztőket. Átmeneti tárolókat, akkumulátorokat is töltenek generátorokkal

Használt Brednoord dízel generátor a Surplex-től

Amennyiben áramfejlesztőre van szükség egy telephelyen, az egyik lehetséges megoldás egy új eszköz beszerzése, a másik pedig egy használt, de jó állapotban levő berendezés vásárlása. Bármelyiket választjuk, sok beszerzési forrás áll rendelkezésre. Új generátorokat árusítanak a márkakereskedők vagy egyéb, a gyártó céget képviselő kereskedők. Ha használt eszközt szeretnénk vásárolni, az interneten számtalan ajánlatot találunk. Az egyik ilyen lehetőség használt generátorok vásárlása a Surplex oldalán vagy más hasonló weblapon.

Hogyan válasszunk generátort?

Ha generátorra van szükségünk, választhatunk benzinnel, gázolajjal, földgázzal vagy PB-gázzal üzemelő áramfejlesztőt:

  • Benzines generátort általában magánszemélyek vagy kisebb üzemek használnak. Ezek olcsón beszerezhetőek, könnyen kezelhetőek és alacsonyabb hőmérsékleten is üzemelnek. Hátrányt jelent a benzin magas ára.
  • A gázolajüzemű generátorok üzemeltetése olcsóbb és a gázolaj biztonságosabb üzemanyag, kevésbé gyúlékony, mint a benzin és lassabban öregszik el. Hátrányuk, hogy beszerzési áruk magasabb a benzinesekénél és hidegben nehezebben indulnak be.
  • Földgázzal üzemelő generátorokat nagyüzemek használnak. Ezek a berendezések gazdaságosan működnek és kevésbé szennyezik a környezetet.
  • A PB-gázzal működő generátorok kisebb méretűek, hordozható kivitelben készülnek, többnyire vészüzemi generátorként alkalmazzák őket, de olyan épületekben is hasznosak, ahol nincs vezetékes áram. Magánfelhasználásra nagyon praktikusak, mert a gázpalackok biztonságosabban kezelhetőek, mint a folyékony üzemanyagok.

Milyen szempontok befolyásolják a választást?

  • Milyen körülmények között használjuk majd a generátort? Hidegben üzemelő dízelgenerátorhoz vásároljunk elektromos önindítót. Zajra érzékeny környezetben érdemes hangszigetelt berendezést alkalmazni.
  • Milyen jellegű fogyasztókat üzemeltetünk a gépről (például világítani vagy hegeszteni szeretnénk)?
  • Mekkora teljesítményű fogyasztókat üzemeltetünk majd a generátorról?
  • Mennyit fog üzemelni az áramfejlesztő?
  • Mennyire fontos az üzembiztonság?
  • Egy-vagy háromfázisú generátorra van szükség?

Az új és a használt generátorok előnyei és hátrányai

Akár új, akár a használt berendezést vásárolunk, mindkét esetben találunk előnyöket és hátrányokat:

  1. Beruházási döntésnél mindig fontos szerepet játszik az ár. Egy használt generátor alacsonyabb keretből is megvásárolható, míg egy új berendezés beszerzésének költsége hosszú idő alatt térül meg,
  2. Használt gép esetén viszont magasabb szervizköltségre kell számítanunk. Ha a használt gép éves amortizációja és éves javítási költsége együttesen alacsonyabb, mint az új eszköz éves amortizációja, érdemes használtat venni.
  3. Az új gépek energiafelhasználása – hasonló teljesítmény mellett – többnyire alacsonyabb. A számítások elvégzésénél itt is úgy kell eljárnunk, mint a szervizköltségnél: ha az amortizáció + energiaköltség értéke alacsonyabb a régi berendezés esetében, érdemes használtat venni.
  4. Használt generátor esetében tájékozódni kell, hogy megfelel-e az érvényes környezetvédelmi szabályoknak. Az új berendezéseket a hatályos előírásokhoz tervezik, ezért ezeknél nem merül fel ez a kérdés.

Mikor jó megoldás egy használt generátor vásárlása?

Használt Weifang-Huasheng sürgősségi generátor a Surplex-től

Ha a használt berendezés is megfelel az ellátandó feladatra, mindenképpen érdemes megfontolni a megvásárlását. Előzőleg természetesen fel kell mérni a gép állapotát, és utána kell érdeklődni, hogy van-e a közelben megfelelő szerviz és biztosított-e az alkatrész-ellátás.

Ha jó minőségű és kedvező árú berendezést szeretnénk vásárolni, a vezető gyártók használt gépei hasonlóan jók, mint az újak. Több olyan céget is találunk, amely megbízható generátorokat gyárt: a HATZ, VOLVO PENTA, ATLAS COPCO, FG WILSON, FIMAG, IVECO, GESAN, OLYMPIAN, MASE, DEUTZ és a JOHN DEERE használt termékeivel üzembiztos eszközöket kapunk jutányos áron.

A Surplex honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény