2014. augusztus 07., csütörtök ::

Kéz a kézben

Megfizethető árú bionikus kezet fejleszt a GE fejlesztőmérnöke egy véletlen kórházi találkozás után. A fejlesztésben segítették a már elért és közzétett tudományos eredmények. A kéz már majdnem kész, csak a gazdáját várja

Az ötlet egy véletlen korházi találkozás során született meg Lyman Connor - a GE mérnöke, turbinákhoz és erőművekhez fejleszt szoftvereket - fejében, amikor is megismerkedett egy olyan kisfiúval, akinek a családja nem tudja kifizetni az akár 75 000 dollárba kerülő kézprotézist.

„Vannak olyan pillanatok az életben, amikor új irány lehetősége tárul fel előtted" – emlékszik vissza véletlen találkozásra a GE fejlesztőmérnöke.

Connor az internetet bújva ráakadt a Robohand nevű nyílt forráskódú projektre, ami 3D végtagok nyomtatásának kifejlesztésén dolgozik Dél-Afrikában. A csoport tevékenységének révén ismerkedett meg az ujjnyomtatás elsődleges tervrajzaival. Ezt követően a Michigani Elektronikus Végtagfejlesztő Intézet segítségével tanulmányozta a csuklódizájnt és a bionikus kézben futó áramköröket. Emellett konzultált a virginiai helyi kórház protéziskészítőjével és elbeszélgetett a betegekkel is.

A legmodernebb elektronikus végtagok a csonkban lévő izmok által generált elektronikus jelzéseket befogó szenzorokkal működve irányítják a művégtagot. Ám Connor meglepetésére több kéznélküli beteg lenne hajlandó a kézprotézist saját egészséges kezével irányítani. „Egyikük azt kérte, írjak neki egy okostelefon alkalmazást" – mondja. „Így is tettem."

Connor mintegy 10 000 dollárt áldozott a projektre saját zsebből, és nem szívesen fordított volna további 4 000 dollárt arra, hogy egy másik programozót bevonjon az applikáció kifejlesztésébe. Ehelyett autodidakta módon megtanulta a kódolás fortélyait. „Nem kell hozzá nagy zsenialitás, csupán leleményesség" – meséli.

A bionikus kép első verziója: az elektronika az Arduino alaplapra épül (Forrás: GEreports.com)
Connor kutatásai egyben eljuttatták a független kézműves vállalkozói csoportokhoz, melynek számos ezermester, hobbi szintű, profi és amatőr barkácsember a tagja. Az egyik ilyen közösség az ún. TinyCircuits, egy nyílt forráskódú miniatűr alaplapokat gyártó cég Akronban, Ohio államban, akiknek Connor útmutatásait követve sikerült egy olyan alaplapot létrehozni, amellyel a műkéz Bluetoth kapcsolaton keresztül, az applikáció segítségével irányítható. A fémízületeket és egyéb kézrészeket a Roanoke gépgyártó építette meg.

A Connor által megalkotott kézfej a tervek szerint csomagban kapható majd, és megközelítőleg 4 000 dollárba fog kerülni. Részei egyenként kicserélhetők lesznek, amennyiben meghibásodnának. „Egy olyan elérhető eszközt szerettem volna, ami bárhol legyártható. Világszerte sokaknak van igénye rá" – mondja Connor.

Az összefoglaló angol nyelvű videója itt tekinthető meg.

Connornak csupán már csak egy dolog miatt fő a feje: elfelejtette felírni annak a kisfiúnak a nevét és címét, aki az új bionkius kéz kifejlesztésére sarkallta. „Remélem, ezzel a történettel sikerül a nyomára bukkannom" – mondja. „A dolgozómban várja az új keze. Már majdnem kész."

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény