FőoldalRendszerintegrátorNyaraláskor figyeljünk az otthon maradókra is!
2014. augusztus 04., hétfő ::

Nyaraláskor figyeljünk az otthon maradókra is!

Háztartási gépeink és elektronikai cikkeink épségben hazavárnak minket a nyaralás után – de csak akkor, ha megfelelően gondoskodunk védelmükről a távollétünkben is. Utazás előtt ügyeljünk rá, hogy ne csak saját biztonságunkat készítsük elő körültekintően, hanem otthoni berendezéseinket vértezzük fel túlfeszültségvédő eszközökkel, hogy az utunk során csak mi kapcsolódjunk ki

A nyaralás előtti utolsó időszak mindig zűrös: igyekszünk mindent előre elintézni, hogy zavartalanul pihenhessünk, és természetesen megpróbálunk minden szükséges dolgot elpakolni, nehogy megérkezés után derüljön ki, hogy otthon maradt a gyógyszer vagy éppen a fürdőruha. Sokan előre összeírt listák alapján csomagolnak, hogy elkerüljék a kellemetlen helyzeteket. Hasonló listával a kézben érdemes indulás előtt körbejárni a lakást vagy a házat, és ellenőrizni, hogy minden elektronikai cikkünk a megfelelő óvintézkedések mellett tölti a szünidőt.

A szórakoztatóelektronikai és háztartási gépeket ugyanis célszerű ilyenkor áramtalanítani, nem csak költséghatékonysági okokból kifolyólag. A nyár ugyanis a viharok évszaka is, és egy közeli villámcsapás elegendő ahhoz, hogy a pihenésről visszatérve működésképtelen számítógépet, bekapcsolhatatlan tévét, vagy épp leolvadt hűtőt találjunk.

Vajon mit is takar igazából az a kifejezés, amikor „belecsap a villám a tévébe"? Természetesen nem közvetlen villámcsapást, erre elenyészően kicsi az esély. Azonban, ha csak lakóhelyünk szomszédságában csap le a villám, már ez is elegendő lehet, hogy a lakás elektromos vezetékeiben rövid távú, extrém nagyságú túlfeszültséget, úgynevezett „tüskét" indítson el. A másodperc tört részéig tartó durva áramingadozás ellen a legtöbb műszaki eszköz és háztartási berendezés nincs kellően felvértezve, ilyenkor mondják bosszankodva, hogy a villám „kisüti" az adott gépet. Az ilyen erős túlfeszültség akár tartós, helyrehozhatatlan károkat is okozhat.

A védekezés legegyszerűbb módja természetesen az, hogy hosszabb távollét előtt minden érzékeny háztartási gép és műszaki eszköz tápcsatlakozóját kihúzzuk a fali konnektorból. Persze olyan berendezések is szép számmal vannak, amelyeknél ezt nem tehetjük meg, például a hűtő vagy a riasztó. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a túlfeszültségvédelmi eszközök, amelyek az APC by Schneider Electric kínálatában is többféle változatban elérhetők. Nem kell semmilyen bonyolult gépezetre gondolnunk: egy ilyen „villámvédő" akár egy hagyományos elektromos elosztó formájában is beszerezhető. A tüskeszűrők és szünetmentes áramforrások egy érkező túlfeszültség esetén a felesleget a lakás elektromos hálózatának földelésébe vezetik el, így a rájuk kapcsolódó eszközökig nem jut el semmilyen károsító hatás.

Érdemes tehát pár percnyi figyelmet, valamint egy apróbb befektetést áldozni a biztonságra elutazás előtt, hogy a vakáció végén minden otthoni eszközünk épen várja haza a családot.

A Schneider Electric honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény