FőoldalRendszerintegrátor40 éves a vonalkód
2014. július 01., kedd ::

40 éves a vonalkód

A kereskedelemben ma már nélkülözhetetlen vonalkód születésnapját egy különleges EperCode tortával ünnepelte a vonalkódos azonosítás kizárólagos hazai képviselője, a GS1 Magyarország. A 40. évforduló alkalmával a nonprofit szervezet bejelenti KódVilág fantázianévvel induló design pályázatát is

5 milliárd pittyentés naponta

A hatalmas logisztikai központok rakodóterétől az áruházi raktárakon keresztül az egészen apró boltok kasszájáig az emberek nem kevesebb, mint 5 milliárd alkalommal hallják naponta az ismerős pittyentést, mely a vonalkódok leolvasását jelzi. Ez a hang éppen 40 évvel ezelőtt, 1974. június 26-án hangzott fel első alkalommal, amikor a világon először olvastak le vonalkódot egy Wrigley's Juicy Fruit rágógumiról egy amerikai szupermarketben, az Ohio állambeli Troy városában.

A vonalkód azóta a kereskedelmi folyamatok nélkülözhetetlen részévé vált, a globális GS1 szabványokon alapuló vonalkódok és más azonosítási megoldások több mint 150 országban mintegy másfél millió céget szolgálnak ki, húsz iparági szektorban.

EperCode szelet készült a vonalkód ünnepére

A merész külsejű EperCode szelettel az Auguszt cukrászmestere lepte meg a GS1 Magyarországot a vonalkód évfordulójának alkalmából. A legkedveltebb hazai gyümölcsből készült süteményt ma mutatták be az Auguszt cukrászdában, és mostantól elérhető lesz a Fény utcai üzlet kínálatában. A 140 éves múltra visszatekintő Auguszt cukrászda egyik jellegzetessége, hogy törekszik a folyamatos megújulásra, így a békebeli tradicionális ízek mellett a legújabb trendeket követő tortacsodák is megtalálhatók üzleteikben. Hasonlóan az innovatív gondolkodásról árulkodik, hogy a Fény utcai cukrászdában a GS1 Magyarország segítségével hamarosan QR kódokkal látják el a süteményeket, hogy a vendégek azokat mobillal leolvasva érdekes információkat olvashassanak az édességekről.

30 éve Magyarországon – design pályázat indul a vonalkód jubileumára

Nem csak a vonalkód nemzetközi megjelenését ünnepeljük idén, hanem a GS1 szabványos azonosítás hazai bevezetését is. A GS1 Magyarország elődje, az EAN Iroda éppen 30 éve, 1984-ben kezdte meg hazai működését és a vonalkód technológia népszerűsítését. A jeles hazai évforduló alkalmából a GS1 Magyarország egy nagyszabású design pályázatot hirdet, KódVilág néven. A vonalkód csíkos és a 2D kód kockás motívumaira épülő kreatív pályázatra bármilyen egyedi alkotással lehet pályázni, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó, vagy akár videófilm.

A pályázat színvonalát egy országos művészeti összefogás szavatolja, melyben felkérést kaptak a csatlakozásra az ország jelentős művészeti oktatási intézményei, köztük a MOME, a Képzőművészeti Egyetem, valamint Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged és sok más vidéki város egyetemei és középiskolái. A művészeti intézmények képviselői az EperCode torta bemutatóján gyűltek össze egy közös szakmai egyeztetésre.

A KódVilág Design Pályázatot július elején kihirdetik, a győztes pályamunkákat pedig ősszel mutatják be a budapesti Design Terminálban.

A pályázat részletei a www.kodvilag.hu weboldalon találhatók.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény