FőoldalRendszerintegrátorA rendszerfelügyelet négy alapköve
2014. június 24., kedd ::

A rendszerfelügyelet négy alapköve

Az IDC előrejelzései szerint a rendszerfelügyeleti megoldások piaca gyorsabban nő, mint a többi szoftveré. Ezt a növekedést az generálja, hogy a legmodernebb megoldások az alapvető célok mellett már jól használhatók a változások, illetve a sebezhetőségek követésére és feltárására, valamint a megfelelőség ellenőrzésére is. Ezért a vállalatoknak érdemes ezt a területet is megvizsgálniuk, hogy szükség esetén fejleszthessék és új megoldások bevezetésével korszerűsíthessék rendszerfelügyeletüket

De pontosan milyen lehetőségeket kínálnak a legfejlettebb rendszerfelügyeleti eszközök, és hogyan használhatják ki ezeket a képességeket a vállalatok, illetve az informatikai szakemberek?

Egy hatékony rendszerfelügyeleti eszköz – mint például a Linux rendszerekhez készült SUSE Manager – lehetővé teszi a szerverek átfogó felügyeletét a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, így hozzájárul az adatközpontok hatékonyságának javításához. Azonban egyéb feladatok ellátásában is hathatós segítséget nyújt az informatikai szakembereknek, beleértve a biztonság és a megfelelőség fenntartását és igazolását, illetve a kockázatok csökkentését.

1. Növeljük a biztonságot!

A rendszerfelügyeleti szoftverek révén csökkenthetők a hálózatbiztonsági kockázatok, ha az adott megoldás segítségével proaktívan és folyamatosan vizsgáljuk és megfigyeljük a teljes hálózatot. Így azonosíthatjuk és rangsoroljuk a sebezhetőségeket, például az elavult vagy nem megfelelően frissített szoftvereket és hardverkonfigurációkat.

A legtöbb rendszerfelügyeleti megoldás emellett a hálózati eszközök (szerverek, operációs rendszerek, alkalmazások és adatbázisok) feltérképezését, leltározását és konfigurálását is automatizálja a fizikai és virtuális környezetekben egyaránt, így ezek biztonsági ellenőrzése és vizsgálata is egyszerűbbé válik.

2. Igazoljuk a megfelelőséget!

A legjobb rendszerfelügyeleti eszközök nem csupán a sebezhetőségek elhárításához készítenek hasznos jelentéseket, de olyan átfogó riportokat is képesek összeállítani, amelyek bizonyítják a megfelelést a legfontosabb iparági és jogi szabályozásoknak és előírásoknak.

A SUSE Manager például olyan jelentések generálására is alkalmas, amelyek ellenőrzik és igazolják a megfelelést a PCI, HIPAA és SOX előírások követelményeinek.

3. Csökkentsük a hibalehetőségeket és a kockázatokat!

A legjobb rendszerfelügyeleti termékek automatizált, házirendalapú szoftverkiosztásra is képesek, akár teljes operációs rendszer migráció esetén is. Továbbá gondoskodnak az egyes IT rendszerekhez és alkalmazásokhoz kiadott rendszerfrissítések és biztonsági hibajavítások monitorozásáról, teszteléséről és telepítéséről. Ez az automatizálás csökkenti a hibák lehetőségét, ami a manuálisan végrehajtott frissítési folyamatok velejárója.

A SUSE Manager ráadásul nem csupán a frissítések telepítését automatizálja, de egyszerűvé teszi az esetleges hibás csomagok visszavonását, ezzel is hozzájárulva a kockázatok csökkentéséhez.

A vezető rendszerfelügyeleti termékek emellett olyan jól átlátható vezérlőpultot kínálnak az IT szakemberek számára, amelyek segítségével a teljes IT környezetben áttekinthetik a hibajavítások állapotát, miközben a rendszer automatikusan telepíti a frissítéseket.

4. Mindent vonjuk felügyelet alá!

A Linux terjedése megállíthatatlan, egyre több vállalatnál alkalmazzák a nyílt forráskódú operációs rendszer valamelyik vállalati kiadását. Az egységes és egyszerű működtetés érdekében ezekre a megoldásokra is érdemes kiterjeszteni a rendszerfelügyeletet. A SUSE Manager segítségével hatékonyan, egyetlen konzolról felügyelhető minden egyes Linux szerver.

Új szoftver kiválasztásánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy képes legyen együttműködni a meglévő rendszerekkel. A legfejlettebb megoldások esetében ugyanis erre is lehetőség nyílik, a SUSE Manager például integrálható a Microsoft rendszerfelügyeleti termékével, a két cég szoros együttműködésének köszönhetően.

A rendszerfelügyelet automatizálása és fejlesztése összességében nem csupán az üzleti szolgáltatások teljesítményét növeli, de javítja a biztonságot a teljes informatikai infrastruktúrában, miközben csökkenti az IT szakemberek leterheltségét, akik így fontosabb tevékenységekre fókuszálhatnak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény