FőoldalRendszerintegrátorErgonómia és használhatóság
2014. március 25., kedd ::

Ergonómia és használhatóság

Az ipari automatizálás célja a gyártási folyamatok fejlesztése, tehát a gyártás felgyorsítása és a termék minőségének a javítása. Az ember-gép felületek (HMI) kifejlesztése során a kívánt innovációhoz kétféle technológiai megközelítés vezet

Ergonómia

A termelés magas minőségének fenntartása érdekében a kezelőszemélyeknek kényelmesen kell érezniük magukat a munkavégzés helyszínén. Az ember-gép felület (HMI) könnyű mozgathatósága és ergonomikus kialakítása kulcsfontosságú az egyszerű használhatóság szempontjából. A kezelőszemélyek naponta rákapcsolódnak erre a HMI rendszerre. Ezért napjainkban a képernyők nem egy pultba vannak beszerelve, hanem egy mozgó karon helyezkednek el, ezáltal a kezelőszemélyek kedvük szerint állíthatják be azokat. A jó ergonómia az automatizálási folyamati rendszereken belül éppen itt kezdődik: az ember és a gép közötti találkozással.

A növekedés fontosságának egy másik tényezője az ipari tervezésen belül az, hogy a tervezők a privát környezetek esetében vékony és stílusos megoldásokat keresnek. Ezen az irányvonalon túl, az IP66 védelemre vonatkozó szabályok megkövetelik az olyan kivitelt, mely védi a rendszert a portól és a folyadékoktól, lehetővé teszi a könnyű tisztítást, és egy nagyon megbízható és könnyen működtethető kezelőfelületet biztosít.

A VESA konzolokra szerelt termékek használatának hátránya a mélységben nagyobb méret és a komplikáltabb felszerelés. Végül és nem utolsósorban, egy további egység felszerelése az ár növekedését vonja maga után.

Új panel számítógépek (SPC)

Az Advantech vállalat az új SPC sorozat piacra dobásával le tudta győzni a fenti kihívásokat és hátrányokat. Egy termékcsalád, mely teljes mértékben megfelel az IP66 szabályoknak és ötvözi a legújabb technológiát (nagy felbontás, több ujjas kezelés, nagy teljesítményű CPU) egy olyan rendszerrel, mely készen áll a kíméletlen körülmények között történő működésre. Az új megoldás jobb hőmérséklet-kezelést tesz lehetővé, ugyanis rendkívül megbízhatóan működik 0 és 55 °C fok közötti üzemi hőmérsékletek között. A kezelőszemély élvezheti a vékony kivitelt (mélység csupán 65 mm) és a karbantartással kapcsolatos újításokat (egyetlen darabot kell csupán a karra akasztani).

Használhatóság

Ugyanekkor látjuk az automatizálási világ ipari tervezéséhez kapcsolódó másik követelményt is: ez pedig a megbízhatóság. A gépek egyre gyorsabban és gyorsabban működnek, ezáltal pedig mi emberek a folyamat "palacknyakává" válunk. A grafikus felhasználói felületnek (GUI) és a szoftvernek gyorsabb műveleteket kell lehetővé tennie. Ez könnyebben használható kialakításhoz vezet, az okos GUI pedig gyorsan igazodik, hogy megbirkózzon a változással. Az eredmény, melyet okos használhatóságnak hívnak, a kezelőszemélyek betanításával járó feladatokat minimálisra csökkenti.

A jó használhatóság másik nagy előnye a biztonság. A komplex rendszerek alkalmazásához elengedhetetlen, hogy minden vezérlés megbízható legyen. Ebben a környezetben szükségessé válhat, hogy a kezelőszemély a fontos beállítások megváltoztatása vagy elvégzése érdekében összetett műveleteket végezzen. A több ujjal érinthető HMI esetében a biztonsági szint garantálható a több ujjas kezeléssel.

Az Advantech által piacra dobott, legújabb panel számítógépek (SPC) több ujjas kezelést is támogató funkciójukkal ötvözik az ergonómiát a használhatósággal. A panelek már kétféle méretben elérhetők: SPC-1840WP (18,5") és SPC-2140WP (21,5"). Természetesen mindkét verzió jól fel van szerelve ahhoz, hogy megfeleljen a műveletek során felmerülő igényeknek.

Az Advantech kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény