FőoldalRendszerintegrátorMár látható a HIV vírus és a rákos sejtek belseje
2014. március 19., szerda ::

Már látható a HIV vírus és a rákos sejtek belseje

A GE DeltaVision OMX segítségével a kutatók azt tanulmányozzák, hogyan hatolnak be a malária-paraziták a vörösvérsejtekbe, megfigyelik, hogyan ugrik a HIV-vírus sejtről sejtre, illetve keresik a veszélyes baktériumok, többek között a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) és a gyógyszerrezisztens baktériumnyálka védelmi rendszerének gyenge pontjait

A GE Healthcare élettudományi divíziója – a fent említett mikroszkóp, valamint más nagy és szupernagy felbontású technológiák gyártója - minden ősszel sejt-képalkotási versenyt rendez, ahová a nemzetközi tudósok a legjobb képeiket nevezhetik be. A zsűri a közelmúltban hirdette ki a 2013. évi verseny győzteseit.

A nyertes képeket 2014. április 25. és 27. között a New York-i Times Square-en láthatja a nagyközönség.

A mikroszkópia kategóriában a vancouveri British Columbia egyetem munkatársa, Vanessa Auld végzett az első helyen. A neurodegeneratív betegségek tanulmányozásához festett fehérjéket fényképezett le a bormuslica azon részén, ahol az izomrostok és az idegek találkoznak. (Forrás: GEreports.com)
A mikroszkópia kategória regionális nyertese Graham Wright, a szingapúri A*STAR Orvosbiológiai Intézet kutatója lett. Az egér spermatid-elősejtről készült felvétele új megvilágításba helyezheti a termékenységi kezeléseket. (Forrás: GEreports.com)
A nagy információtartalmú analízis kategóriában a dublini St. James Kórház és Trinity Egyetem munkatársa, Martin Barr végzett az első helyen, aki egy másik fajta nagyfelbontású technológiát alkalmazott. Barr tüdő adenocarcinoma-sejtről készült felvétele a rákkutatásban hozhat előrelépést. (Forrás: GEreports.com)

A mikroszkóppal elképesztő eredmények érhetők el. A verseny tavalyi győztese, az Indianai Egyetemen kutató Jane Stout „OMG"-re, azaz Úristen!-re keresztelte a mikroszkópot, mivel korábban elképzelhetetlen részletességű felbontásban láthatta vele az általa tanulmányozott rákos sejtek belsejét.

Dr. Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek igazgatója azt írta blogjában, hogy a mikroszkóp által készített felvételek „lélegzetelállítóak".

Jane Stout metafázisos felhámsejtről készített felvétele – melyen a mikrotubulusok vörös színben, a kinetochorok zölden, a DNS pedig kéken fluoreszkál – végzett az első helyen a 2012. évi versenyben. A rákkutatás céljából készített képet tavaly áprilisban kiállították a Times Square-en. (Forrás: GEreports.com)
Ez az OMX mikroszkóppal egy T-helpersejtről készített felvétel a tavalyi verseny egyik döntőse volt. A felvételt HIV kutatáshoz készítették a kutatók. A kép leírása: Szövetszelet, melyben a CD4+ sejtek vörössel, a sztróma zölddel, a sejtmag pedig kékkel van megfestve. (Forrás: GEreports.com)

A GE honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény