FőoldalRendszerintegrátorParasol: Csak akkor ad fényjelzést, amikor tényleg kell
2014. február 21., péntek ::

Parasol: Csak akkor ad fényjelzést, amikor tényleg kell

A szélerőművek egyik hátránya, hogy az oszlopokon villogó, az alacsonyan szálló repülőgépeket figyelmeztetni hivatott fények idegesíthetik a környék lakóit. A német Fraunhofer kutatóhálózat egy radartechnikai intézete sikeresen kísérletezik azzal, hogy a fények csak repülőgép közeledtekor gyulladjanak ki

Passzív – ezért engedély nélkül működtethető és olcsó – radarral dolgoznak. A készülékek a mindenhol jelen lévő rádióhullámokat figyelik, különösen a digitális tévéadásokét. Azt a parányi különbséget regisztrálják, amikor egy repülőgépről másképp verődnek vissza a hullámok, mint egyébként.

A Parasol, azaz napernyő betűszó (Passiv Radar basierte Schaltung der Objektkennzeichnung für die Luftfahrt) alatt jegyzett rendszer 700 méter magasságig, 4 kilométeres körben figyeli a légteret. Oszloponként egy érzékelő és szélerőműparkonként egy központi számítógép kell a rendszerhez. A szélerőmű-ellenes polgári kezdeményezések a zaj mellett a fényeket is kifogásolják, nyilván ezzel is összefügg, hogy a berlini környezetvédelmi minisztérium 1,2 millió euróval támogatja a kutatást.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény