FőoldalRendszerintegrátorAz „Oh My God” mikroszkóp ismét lecsap
2013. október 22., kedd ::

Az „Oh My God” mikroszkóp ismét lecsap

A GE technológiája a szuperbaktériumokat, a rákot és a gyógyszerrezisztens baktériumnyálkát veszi górcső alá

Mindenki csak úgy hívja: OMG (Oh My God, azaz Úristen!). A hivatalosan a DeltaVision OMX nevet viselő mikroszkóp segítségével a világ tudósai megfigyelhetik, hogyan támadják meg a malária-paraziták a vörösvérsejteket, nyomon követhetik a HIV-vírusok sejtről sejtre történő terjedését, és megkereshetik a veszélyes baktériumok, többek között a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) és a gyógyszerrezisztens baktériumnyálka Achilles-sarkát.

Agykéregből származó emberi idegi őssejtekről készült felvétel. A DNS kék, a neuronális sejt zöld, az asztrocita vörös színnel jelölt. A kutatók az ehhez hasonló felvételek alapján a depressziót, a poszt-traumás stresszt, a szorongást és az észlelést tanulmányozzák, illetve kutatják a lehetséges kezelési módokat. (Forrás: GEReports.com)

A GE Healthcare élettudományi divíziója – a fent említett mikroszkóp és más nagyfelbontású képalkotó technológiák gyártója - minden ősszel sejt-képalkotási versenyt rendez, ahová a tudósok legjobb kutatási felvételeiket nevezhetik be. A 2013-as versenyre keddig lehetett benyújtani a pályázatokat, a közönség pedig novemberben szavazhat majd a legjobb képekre. A nyerteseket 2014 februárjában vagy márciusában hirdetik ki.

Az előző évi versenyt Jane Stout, az Indianai Egyetem munkatársa nyerte egy emlős sejt osztódásáról készített felvétellel, amely a New York-i Times Square óriási LED-es kivetítőjén is látható volt. Stout nemes egyszerűséggel az OMG (Úristen!) névvel illette a GE mikroszkópját, mivel a készülék segítségével korábban elképzelhetetlen részletességű felbontásban láthatta a sejtek belsejét. Dr. Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek igazgatója azt írta blogjában, hogy a mikroszkóp által készített felvételek „lélegzetelállítóak". (A diákon az OMX mikroszkóppal és más GE technológiákkal, többek között az IN sejtelemzővel készített felvételek láthatók.)

A GE 2011-ben jelent meg a piacon az OMX-szel, amely fénytani és nagyteljesítményű számítógépes algoritmusok kombinációját alkalmazva tör át a diffrakciós határon, amelyet sokáig az optikai mikroszkópok felbontási korlátának tartottak. (A határ meggátolja, hogy a mikroszkóp elkülönülőnek mutasson két olyan pontot, amelyek a megjelenítésükhöz használt fény hullámhosszának kb. a felénél kisebb távolságra vannak egymástól.)

A GE háromdimenziós strukturált megvilágítás mikroszkópia (SIM) elnevezésű technikája a GE más rendszereihez képest több mint a kétszeresére növeli a felbontást mindhárom dimenzióban. Ennek köszönhetően az OMX akár 100 nanométer kicsiségű, azaz egy tipikus bacilusnál tízszer kisebb objektumokat is látni enged.

A "belső univerzum" felfedezése – YouTube video

A GE honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény