FőoldalRendszerintegrátorEMC-labor a műszaki fejlesztés szolgálatában
2013. május 14., kedd ::

EMC-labor a műszaki fejlesztés szolgálatában

2006 óta vagyok annak a T-Network Kft. EMC-laboratóriumnak a vezetője, amit magunknak építettünk, miután mi terveztük és kiviteleztük a HIF (ma NMHH) és a MEEI (ma TÜV-MEEI) laboratóriumát, amelyben elektromos és elektronikus készülékek elektromágneses összeférhetőségét vizsgálják az EMC (Electro-Magnetic Compatibility) szabványok alapján

Ezek a szabványok írják elő több mint 25 éve az elektromágneses zavarkibocsátás határértékeit és azt is, hogy ilyen eredetű zavarokkal szemben mekkora zavartatást kell elviselnie minden elektromos és elektronikus készüléknek.

Ilyen előírások nélkül nem lehetne zavartalanul rádiót hallgatni, televíziót nézni, nem lenne zavartalan a mobiltelefonálás, de még a vezetékes sem, nem beszélve a számítógép-használatról akár vezetékkel, akár anélkül.

Nem könnyű eleget tenni az EMC-szabványok előírásainak, mert a termékfejlesztésnek már a korai szakaszában gondoskodni kellene arról, hogy a forgalomba hozatalhoz szükséges vizsgálatok eredménye elfogadható legyen.

A több mint hatéves laborvezetői tapasztalatom azt mutatja, hogy nem csak az egykori ORION és a TKI kész berendezésein kellett alapvető átalakításokat végrehajtani közvetlenül a kiszállítás előtt, hanem így van ez ma is.

Az EMC-szabványok megjelenését követő években — ismeretek és tapasztalatok hiányában — ez még elkerülhetetlen volt. EMC-laboratóriumunkat nemcsak munkahelyteremtés céljával hoztuk létre, hanem azért is, hogy a műszaki fejlesztéssel foglalkozó villamosmérnökök képesek legyenek változtatni ezen a gyakorlaton.

Az elméleti alapok főiskolán, vagy egyetemen történt megszerzését követően a mérnökök nálunk részt vehetnek az EMC-vizsgálatokban, amelyek során megismerkedhetnek a gyakori hiányosságokkal és azoknak okaival. Labormérnökeinktől díjtalanul kapnak tanácsot a szükséges módosításokhoz, sőt alkatrészeket is kapnak hozzá, azokból a készletekből, amelyeket a neves gyártók az EMC-laboratóriumunkban fenntartanak.

Az EMC-vizsgálatot megrendelő cég megbízottjának lehetősége van nálunk arra, hogy megismerje a mérési módszereket, az eltéréseket az előírástól, az eltérések okát és a kijavítás módját is megtudja. Kötelező számára a jelenlét a vizsgálatok alatt. Neki kell gondoskodnia a vizsgálatra elhozott készülék üzemszerű működtetéséről. A szükséges szoftver és egyéb eszközök birtokában észlelnie kell, ha a készülék a zavartűrés-vizsgálatok alatt nem megfelelően működik.

Mindezekről a megrendelő képviselőjének aláírása tanúskodik az EMC-vizsgálati jegyzőkönyvben. Ő ezzel vállalja a felelősséget, azért, hogy a vizsgálat valós üzemi feltételek között történt, és a működés zavartalan volt. Ha zavart észlelt, a vonatkozó szabvány alapján neki kell indokolnia, hogy miért elfogadható az engedmény.

Ma már van EMC-oktatás, részt lehet venni elméleti és gyakorlati képzésben is, amelyet alkatrészgyártók, valamint az áramkörök és a nyomtatott huzalozás tervezésére alkalmas szoftvereket forgalmazó cégek tartanak. Az eredményt azonban csak alkalmas mérőhelyeken, rendkívül költséges műszerparkkal lehet megismerni.

Magyarországon a fejlesztéssel is foglalkozó kis- és közepes vállalkozások egyedüli lehetőségként hozzánk jöhetnek EMC-méréseket és -vizsgálatokat végezni, mert nálunk csak a laborban eltöltött időt kell megfizetni. Nálunk negatív EMC-vizsgálati jegyzőkönyvet senki sem kap. Amennyiben a termék az előírások valamelyikének nem felel meg, mi hozzásegítjük a megoldáshoz. A pozitív eredményt tartalmazó jegyzőkönyvben pedig részletesen leírjuk, hogy az előírások teljesüléséhez milyen változtatásokra volt szükség.

Ezzel nem egyszerűen szolgáltatást nyújtunk, hanem egyfajta szolgálatot látunk el. A gyakorlatban képezzük ki a fejlesztőket, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló hibákat.

Az EMC-vizsgálati jegyzőkönyv értékelése mindig kizárólag a vizsgált termékre (példányra) vonatkozik. A megrendelő cég a megbízottjának aláírásával vállal kötelezettséget arra, hogy a szériadarabok mindegyikén végrehajtja a szükségesnek bizonyult módosítást.

160 visszatérő partnerünk van, elismerik a munkánkat, nem bántódtak meg, hogy tanultak tőlünk. A vizsgálatra behozott termékekből legalább 70% módosítására volt szükség.

A fejlesztők először nálunk szembesültek a következőkkel:

  • A modern kapcsolóüzemű tápegységek, és legkorszerűbb inverterek, legyenek azok akár csak kisáramúak (például fénycső, vagy LED meghajtóelőtétek) vezetékeinek a szűrése nem könnyű feladat, különösen akkor, ha nincs kisimpedanciás föld (például csak a hálózati fázis- és nulla vezeték van bekötve).
  • A vezetékek zavarjelei gyakran okoznak határérték feletti sugárzott zavarkibocsátást, amit nem biztos, hogy meg lehet szüntetni a vezetékekre felfűzött ferritgyűrűvel. Ezért mindenekelőtt a vezetett zavarokat kell kiküszöbölni.
  • A zárt fémburkolat valószínűsíti, hogy nem lesz gond a sugárzott RF-zavarkibocsátással, sem az elektrosztatikus kisülésekkel történő zavartatásvizsgálattal. Az utóbbi ellen hatásos védő alkatrészek kaphatók.
  • A 230 V váltóáramú hálózatról működtetett készülékeket sokféle zavartatás, nagyfeszültségű impulzusok, lökőfeszültség, feszültségkimaradás éri. Ezek hatását csak speciális védő alkatrészek tudatos használatával lehet kiküszöbölni.
  • Nemritkán fordul elő, hogy nagy térerősségű rádiófrekvenciás (RF) besugárzás okoz zavarokat, vagy a vezetékeken érkeznek zavarok, amelyek elhárítása azokkal a módszerekkel lehetséges, ami eredményesnek bizonyult a vezetett, illetve sugárzott zavarkibocsátás-csökkentésre.

A T-Network Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény