FőoldalRendszerintegrátorÚton Madrid felé az ODOO ház
2012. augusztus 27., hétfő ::

Úton Madrid felé az ODOO ház

Befejeződött az ODOO ház építésének magyarországi szakasza. A ház a szétszerelési folyamatokat követően augusztus 22-én megkezdte útját Madridba, a Solar Decathlon Europe nemzetközi innovációs verseny 2012-es döntőjének helyszínére

Ez az első alkalom, hogy Magyarország képviselteti magát a rangos megmérettetésen, amelyen tíz kategóriában, többek között az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából értékelik majd a pályaműveket. 60 diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásnak köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt. Az ODOO házat augusztus 9-én mutatta be a projektcsapat és a fő támogató Siemens Zrt. a sajtó képviselőinek és az együttműködő partnereknek. Az eseményen Prof. Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektor-helyettese és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. vezérigazgatója is reményét fejezte ki, hogy az ODOO ház nem csak a madridi versenyen szerepel majd jól, hanem hosszabb távon segít az energiahatékonysággal és fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi tudatformálásban.
Az ODOO Project csapata a költségek és a hatékonyság optimalizálásának érdekében a projekt tervezésénél az országúton, kamionokkal történő szállítást találta a legideálisabbnak. Az ODOO így négy modulra osztva, két, a Bau Trans Kft. által biztosított speciális kamion segítségével jut ki a Villa Solarba, a verseny helyszínére. A ház és a felszerelések komplett kiszállítása összesen öt különböző nagyságú és funkciójú járművet vesz igénybe.

A modulok daruzása (Fotó: Danyi Balázs)
Az Odoo-t négy modulra szerelik és párosan felhelyezve, túlméretes kamionokon szállítják ki Madridba, a szükséges rendereket Szőke Márk készítette.

A kiszállítási útvonal
A kiszállítás 8 napot vesz igénybe, a kamionok öt országot érintenek - Magyarország, Ausztria, Németország, Franciaország és Spanyolország - összesen 2790 kilométert megtéve a verseny helyszínéig.

Az Odoo szállítási útvonala Budapest és Madrid között

A verseny előtti utolsó munkálatok
Az ODOO madridi összeszerelése augusztus 31-én kezdődik. A versenyszabályzat szerint az ODOO Project csapatának 13 nap áll rendelkezésére, hogy végső állapotba hozza a házat. A kinti munkálatok így különösen pontos és logisztikailag komplex előtervezést igényeltek.

A verseny
A Solar Decathlon Europe verseny hivatalos programja szeptember 13-án, a megnyitóval veszi kezdetét. A szeptember 30-ig tartó programsorozat folyamán az ODOO Projectet tíz szempont alapján értékelik: építészet, épületszerkezet, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfort, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság. A különböző versenyszámok eredményei, azok sajátosságaiból eredően eltérő módon születnek meg. A helyszíni mérések, a projekt két éves működése során leadott, jelenleg közel 1500 oldal hosszúságú dokumentációs anyag, a madridi szereplés és az eddigi projektaktivitások alkotják az értékelések alapját. A verseny viszont nemcsak a házak teszteléséből áll, hanem ebben az időszakban nyílik lehetőség a kész épületek, a projektek és az abban dolgozó diákok bemutatására a szponzorok, a sajtó és a nagyközönség számára. Így a megmérettetésen induló csapatokat nagyon intenzív és tevékeny két hét várja.

Hazaszállítás és utóhasznosítás
A versenyt követően, október 1-jén megkezdődik a ház szétszerelése, amelyre ezúttal öt nap áll rendelkezésre. A Magyarországra hozatal után az ODOO a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) területén kap helyet. A jövőben a ház oktatási tevékenységek, kiállítások, szponzori rendezvények és egyéb programok helyszíneként szolgál majd. Emellett a projekt során a házba beépített rendszerek és a felhalmozott tudás frissíthetővé, továbbfejleszthetővé válik, alapot szolgáltatva a későbbiekben megszületendő diplomamunkákhoz és fejlesztésekhez.

Az ODOO Projekt honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény