FőoldalRendszerintegrátorAPC megoldások a hazai szuperszámítógépekben
2011. szeptember 01., csütörtök ::

APC megoldások a hazai szuperszámítógépekben

Az APC biztosít hűtési megoldásokat, illetve szünetmentes tápokat a tavasszal átadott három hazai szuperszámítógéphez. A Debrecenben, Szegeden és Pécsett telepített rendszerek összesített teljesítmény-kapacitása - a Budapesten található szuperszámítógéppel kiegészülve - meghaladja a 48 teraflops-os értéket, ezzel a magyarországi összekapcsolt rendszer először került fel a szuperszámítógépek világranglistájára, amelyen a 165. helyet foglalja el

A Debreceni és a Pécsi Tudományegyetemen átadott szuperszámítógépben az APC Galaxy megoldása biztosítja a szünetmentes áramellátást, a Szegedi Tudományegyetemen pedig, az APC Symmetra PX moduláris rendszerét alkalmazták. A saját hűtéssel nem rendelkező rackszekrényekben, illetve a gépterem egyéb berendezéseinél az APC Inrow vízhűtéses berendezései gondoskodnak arról, hogy a megfelelő hatásfok mellett megfelelő hőmérsékleten üzemelhessen a rendszer.

Rugalmas alkalmazkodás
A Szegeden üzembe helyezett Symmetra PX a leghatékonyabb komponens a hazai egyetemi városokban telepített eszközök közül. A moduláris megoldás előnye, hogy a rendszer esetleges meghibásodása esetén, az egyes komponenseket működés közben is lehet cserélni. Egyéb, hagyományos megoldásokkal ellentétben egy ilyen csere esetén sem kell leállítani vagy bypass üzemmódba kapcsolni a rendszert, aminek következtében fennakadás léphet fel a szünetmentes áramellátásban.

Az APC by Schneider Electric szakemberei a sorhűtéses, nagy teljesítményre tervezett hűtőberendezéseket úgy tervezték, hogy a rendszert, illetve a teljesítmény-sűrűséget később könnyedén lehessen bővíteni. Az APC InRow vízhűtéses megoldásból összeállított berendezések ugyanis akár 30 KW/rack teljesítmény-sűrűséget is képesek kiszolgálni, azaz a megfelelő hőmérsékletre hűteni. A magas hatékonyságú rendszert moduláris konstrukció, változtatható sebességű ventilátorok, és intelligens, adaptív vezérlés jellemzik. A racksorba illesztett megoldás könnyen adaptálható meglévő adatközponti környezetekbe is.

Környezetbarát és energiahatékony
A saját hűtéssel nem rendelkező rackszekrényekben működő intelligens APC hűtőrendszer képes a különleges terhelésnek megfelelően funkcionálni: rugalmasan alkalmazkodik a szerverek igénybevételéhez, ezért nem hűti túl a szerverszobákat, és az energiával is takarékosan bánik. Ez a megoldás összességében 30-50 százalékkal nagyobb hatásfokkal működik, mint a hagyományos, álpadlós adatközponti hűtés.

A szünetmentes megoldások közül energiahatékonyság szempontjából a szegedi szuperszámítógépben működő Symmetra PX szünetmentes rendszer teljesít a legjobban: még 50 százalék körüli terhelésnél is körülbelül 96 százalékos hatásfokot biztosít, ami kiemelkedő a piacon. A Symmetra PX kategóriájának egyik legkedvezőbb üzemeltetési költségét nyújtja, illetve olyan nagy rendelkezésre állású és megbízhatóságú megoldást kínál, amilyet a mai, nagy teljesítménysűrűségű adatközpontok megkövetelenek.

Napjainkban egyre nagyobb figyelem összpontosul a szervertermek energia-fogyasztására, hiszen egyes becslések szerint, ezek az egységek a felelősek a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának 2 százalékáért. A géptermek üzemeltetési költségeinek 80-85 százalékát az energiaszámla teszi ki, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a nagy kapacitású szerverszobák tervezésénél különös figyelmet fordítsanak az energiatakarékos megoldásokra.

Tapasztalatok
"Az APC-hez fűződő üzleti kapcsolatunk közel egy évtizedes múltra tekint vissza. Hosszú ideje sikerrel alkalmazzuk szünetmentes áramellátási megoldásaikat, egyértelmű volt tehát, hogy részt vesznek a szuperszámítógépes rendszer kialakítására kiírt pályázaton. Végül mind hűtési, mind szünetmentes áramellátási megoldásaik eredményesen teljesítettek, így a szuperszámítógépeknél is APC by Schneider Electric termékeket veszünk igénybe" - fejtette ki Kun László, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Műszaki és K+F igazgatóságának tudományos munkatársa.

"Az APC megoldásai nem voltak ismeretlenek számunkra, hiszen az általunk üzemeltetett szerverszobában 2005 óta működnek APC termékek: szünetmentes tápok, rackek, teljesítmény elosztók és hűtő berendezések. A szuperszámítógéphez szállított APC megoldás egyik legfontosabb tulajdonsága a flexibilitás: minden esetben rugalmasan alkalmazkodik a terheléshez. Az üzembe helyezés óta folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy nem romlik a hatásfok akkor sem, ha csökkenne a terhelés. Ha pedig később bővíteni szeretnénk a rendszert, arra is könnyen nyílik majd lehetőségünk ebben a környezetben" - foglalta össze Zombori Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Hardver-üzemeltetési Osztályának osztályvezetője.

"Örömmel tölt el bennünket, hogy a magyarországi szuperszámítógép projekt kapcsán bizonyíthatnak megoldásaink. Összességében minimum 10 százalékkal jobb energiahatékonysági mutatókkal dolgozhatnak az új szuperszámítógépek annak köszönhetően, hogy az APC termékeit választották a piacon lévő hasonló megoldásokkal szemben. A szünetmentes és hűtési megoldásainkat megelégedéssel használják ügyfeleink a pénzügyi szférától kezdve az állami szervezeteken át egészen a számítástechnikai gyártókig, hazánkban és külföldön egyaránt" - mondta Hadobás Tibor, az APC by Schneider Electric IT üzletágának igazgatója.

Az APC honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény