FőoldalRendszerintegrátorA LED-fény áramot és tápanyagot takarít meg üvegházakban
2011. március 11., péntek ::

A LED-fény áramot és tápanyagot takarít meg üvegházakban

Kifejezetten növénytermesztési célokra fejlesztette ki az Osram Opto Semiconductors, a Siemens leányvállalata egy nagy teljesítményű sötétvörös színű LED fényforrást. Ennek 660 nanométeres hullámhosszúságú fénye pontosan az, ami a növények fotoszintéziséhez kell, 37%-os hatásfokával pedig a leghatékonyabb fényforrások egyike ebben a színben. Ezért az ezzel való világítás révén lényeges energia-megtakarítás érhető el a hagyományos lámpákhoz képest. Egy dániai vállalat, a Fiona A/S pilot-projektje keretében több ezer négyzetméternyi termőterületet világítottak meg mintegy 50 000 LED segítségével, és 40%-kal csökkent az áramfogyasztás az üvegházban

A növények a látható fényszínskálának csak egy részét értékesítik növekedésükhöz. A klorofil, amely a fényt "befogja" a fotoszintézishez, alapvetően mélyvörös és kék fényt tud abszorbeálni. Ezt szem előtt tartva fejlesztette ki az Osram Opto Semiconductors a vörös LED fényforrást, amelynek a fénykibocsátási (spektrális energia-eloszlási) görbéje igen jól illeszkedik a klorofil spektrális érzékenységéhez.
A LED modul nagyteljesítményű chipek vékonyfilm-technológiáján alapul. Az üvegházban nemcsak egy szinten, hanem egymás alatt-fölött is termesztik a növényeket Ezért az új fénykibocsátó dióda két különböző kisugárzási szöggel készül. A Golden Dragon Plus LED típus 170 fokos szögben szórja a fényt, és ezért olyan lámpákban alkalmazható, amelyek nagy ágyásokat síkszerűen világítanak meg. Az ún. többrétegű művelésre, pl. saláták esetében, a 80 fokos szögű Oslon SSL LED-et alakították ki. LED-ek révén a növény növekedését fázisonként is lehet segíteni. Vörös fényben a növények inkább hosszában növekednek, míg a kék fény inkább a hajtásokat, ill. a terebélyesedést segíti. Ha a kék fényt célzottan 10% és 30 % között variáljuk, műtrágyát és más vegyi anyagokat takaríthatunk meg.
Összességében a vörös és kék LED-ekkel való világítás a hagyományos nagynyomású nátriumgőz lámpákhoz képest 60%-kal növeli a világítási rendszer fénykihozatalát, azaz az egységnyi elfogyasztott energiából keletkező fényáramot. Ráadásul a 100 000 órás élettartamú LED-lámpákat hosszú éveken át nem kell cserélni.

Az OSRAM honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény