FőoldalRendszerintegrátorLuxus és energiatakarékosság
2011. március 10., csütörtök ::

Luxus és energiatakarékosság

Az úszó óriások fokozott energia-hatékonysága kedves a környezetnek A luxuscirkáló hajók bizony sok energiát fecsérelnek el. A meghajtás, a légkondicionálás, a világítás és egyéb kényelmi szolgáltatások utasonként és naponta 10-12 kWh energiát használnak el, azaz kb. annyit, mint egy háromszemélyes háztartás a szárazföldön. A nem hajtáscélú energiafelhasználás 40%-át például a világítás emészti fel, de nagy energianyelő a légkondicionálás is

Ez a pazarló fogyasztás jelentősen javítható halogén és LED fénytechnikával, dízelelektromos hajtással, intelligens vezérlő/szabályozó rendszerekkel és a fűtési energia visszanyerésével.

Vannak luxushajók, mint pl. az AIDA-flottához tartozók, amelyek a Siemens technikának köszönhetően az energiatakarékosság bajnokai lettek. A jövőbe mutató neuronhálózatok használatával a Siemens a hajók számos rendszerét tanulásra képessé akarja alakítani. Ezek előre meg tudják majd határozni az üzemeltetési folyamatokat, és ennek megfelelően optimalizálni az energiatermelést - például a wellness helyiségek részleges lekapcsolásával olyankor, amikor vacsora, színházi előadás vagy egyéb nagy létszámú rendezvény van folyamatban. A nagy befogadóképességű termek - pl. a színház - légkondicionálását pedig csak akkor járatják, ha tartózkodnak bennük utasok. Ezt a levegő széndioxid-tartalmának mérésével szenzorok állapíthatják meg.
Egy további környezetbarát megoldás a hajók kikötőbeli energiaellátása a partról. Rengeteg emisszó és füst takarítható meg, ha a hajót (luxushajót vagy akár konténerszállító teherhajót) energiakábelen át látják el árammal saját dízelagregátjai helyett. Utóbbiak egy kilowattórányi energia előállítása során átlagosan 12 grammnyi nitrogénoxidokat "termelnek", míg a partról vételezett áram termelésekor a kibocsátás Európában mindössze 0,35 g/kWh.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény