FőoldalRendszerintegrátorSiemens megoldások "megacity"-k áramellátására
2011. március 04., péntek ::

Siemens megoldások "megacity"-k áramellátására

A Siemens Energy szektora négy "megacity" példáján mutatja be óriásvárosok áramellátását szolgál megoldásait az áprilisi Hannoveri Vásáron

A London Array offshore szélpark, melyet a Siemens a Temze torkolatában, Kent és Essex grófságok partjai előtt kb. 20 km-re épít és kapcsol majd rá a brit nemzeti áramhálózatra, 750 ezer háztartást fog fenntarthatóan ellátni környezetbarát árammal. Ez Nagy-London ("Greater London") lakosságának mintegy negyedét teszi ki. Ennek köszönhetően évente 1,9 millió tonnával kevesebb CO2 fogja terhelni a légkört. Az offshore szélparkhoz a Siemens 175 szélkereket szállít és telepít összesen 630 MW teljesítménnyel - a tervek szerint a London Array-t később 1000 MW-re bővítik majd föl, amivel a világ legnagyobb offshore parkja lesz.

Egy texasi áram-
szolgáltató 3,1 millió háztartást lát el árammal - ellátási területébe tartozik az állam északi részének központjaként tekintett Dallas-Fort Worth "metroplex" a maga közel hét millió lakosával. A Siemens, egy partnerével együtt, átfogó elosztás-menedzsment-rendszert (Distribution Management System, DMS) szállított, amely a szolgáltató számára lehetővé teszi a hálózat nagyszámú rendszeréből származó hatalmas adatmennyiség feldolgozását. Ehhez az adatokat automatikusan összehordják, megszűrik, és konkrét intézkedéseket támogató struktúrában fogják össze. A hálózat üzemeltetője így helyes döntéseket tud hozni az áramellátás jelentő késedelem nélküli optimalizálására.

Moscow City, Moszkva új nemzetközi üzleti központja energiaellátása esetében egy kogenerációs erőműről van szó, melyhez a Siemens két ipari gáz- és egy ipari gőzturbinát szállított. Ezek nemcsak árammal, hanem távhő-energiával is ellátják, mégpedig energiahatékony módon, Moscow City-t. A két gázturbina összesen 121 MWe teljesítményt ad le, míg a gőzturbina hőteljesítménye 92 Megajoule/s. A Moszkva közepétől alig 4 km-re lévő üzleti központban vegyes használatú toronyházak (köztük Európa legmagasabb épülete, a 76 szintes, 302 méteres Moscow Tower), éttermek, bevásárló központok, szállodák és lakóházak épültek több mint 2,5 millió m2 összes padlóterülettel, illetve félmillió ember számára.

Fentieken kívül a Siemens hannoveri bemutatója egy Szingapúrban épült, nagy hatékonyságú gáz- és gőzturbinás erőműre is kiterjed. Ez kiemelkedően magas, több mint 75%-os tüzelőanyag-hasznosítással járul hozzá az ázsiai metropolisz növekvő áramigényének környezetkímélő és gazdaságos kielégítéséhez. A Siemens szállította a gázturbinákat és gőzturbinákat, a generátorokat, a hulladékhő-hasznosító gőzkazánokat, továbbá a teljes elektrotechnikai rendszert és az irányítástechnikát az erőmű két új blokkjához. Az erőmű 2010 óta táplál áramot a nyilvános energiahálózatba, és ellátja ipari gőzzel a Petrochemical Corporation of Singapore szomszédos olajfinomítóját. Nem utolsó sorban ennek a kombinált ciklusú gáz-gőz (GuD) erőműnek is szerepe volt abban, hogy Szingapúrt nyilvánították Ázsia leginkább környezetbarát nagyvárosának - az volt az eredménye a Siemens által az Economist Intelligence Unit (EIU)-tól megrendelt és e hónapban megjelent, Asian Green City Index című tanulmánynak. Ez 22 ázsiai metropoliszt vizsgált klíma- és környezetvédelmi céljaik és tevékenységük szempontjából. Szingapúr bizonyult a legjobbnak becsvágyó célkitűzései és a célok érdekében alkalmazott hatékony intézkedései révén.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény