FőoldalKonstruktőrNagyító alatt a Microchip, a Quectel és a Loriot – ChipCAD Szaknap 2023
2023. november 16., csütörtök ::

Nagyító alatt a Microchip, a Quectel és a Loriot – ChipCAD Szaknap 2023

2019-et követően – a COVID-járvány miatti kényszerű kihagyás után –, 2023. október 18-án a ChipCAD Kft. ismét megrendezte hagyományos, éves szaknapját. A rendezvény iránti töretlen érdeklődést jól mutatta, hogy előzetesen több mint százan regisztráltak

A szaknap Kolinger Attilának, a Microchip műszaki mérnökének előadásával kezdődött, ami a Linux-alapú grafikus felhasználói interfészmegoldásokról szólt. A nagy teljesítményű mikroprocesszorokkal egyszerűbb az előre megírt perifériadrivereket használni, sőt a Microchip a Graphics Composer programmal a kezelőfelület grafikus tervezését is leegyszerűsíti.

Wendler Márk adott összefoglalót a Microchip 16 bites processzorairól, valamint a teljesítményvezérlést, motorvezérlést megvalósító áramkörökről és a fejlesztést támogató eszközökről.

Kolinger Attila második előadása új alkatrészekről és fejlesztőeszközökről szólt. Többek között bemutatásra kerültek a Generation 5 MCU Debugger eszközök, új BT+BTLE+WiFi™ Wireless modulok, MCU-k integrált WiFi™ & Bluetooth egységekkel, Nagy sebességű PCIe Switch-ek, Time-Sensitive Networking (TSN) komponensek, Power over Ethernet (PoE) megoldások, Protecting IP: Anti-Cloning és Security áramkörök, Capacitive Touch megoldások.

Alchaaer Tarek a Microchip 8 bites mikrokontrolleréről tartott előadást. Kiemelte az új analóg és digitális perifériákat a PIC és AVR mikrokontrollereknél. A fejlesztést az MPLAB Code configurátor programja teszi egyszerűbbé és a tesztelést a Data Visualiser Real Time segíti.

A délután folyamán a Quectel cég képviselői is előadtak. A Quectel mára a vezetéknélküli modulok egyik legnagyobb gyártója lett a világon. A Quectel nemrég nevezte ki Balogh Gergelyt területi képviselőnek Magyarországra, ami szintén mutatja a cég folyamatos növekedését.

A Quectel részéről Radu Igret mutatta be, hogy a mobil IoT-megoldásoknál hogyan növekszik az LTE Cat1 modulok jelentősége, összehasonlítva azokat az NB-IoT és Cat M-megoldásokkal. Balogh Gergely pedig a kapcsolódó Quectel modulokról adott rövid összefoglalót.

A szaknap utolsó órájában négy előadó adott áttekintést a LoRaWAN hálózati technológia újdonságaiból. Holman Tamás összefoglalta, hogy a LoRaWAN 2015. évi indulása óta a ChipCAD hogyan segítette a technológia hazai fejlődését és a közeljövőben milyen újdonságokra számíthatunk.

Három hazai LoRaWAN-sikertörténetet ismerhettünk meg, amelyekben gazdasági előnyök származnak a megoldástól. Holman Tamás az Opel szentgotthárdi gyárában megvalósított Ipar 4.0 projekt részleteit osztotta meg a hallgatósággal. Mózsa Ferenc, a Grainmonitor vezetője bemutatta, hogyan lehet terménytárolók távfelügyeletét LoRaWAN hálózati technológiával automatizálni. Dr. Tóth Csaba, a T-Markt vezetője a növénytermesztés hatékonyságának a javítására való LoRaWAN adatgyűjtő és -feldolgozó rendszert ismertetett. Márkus Béla, a LORIOT cég LoRa hálózatiszerver-fejlesztésre és -üzemeltetésre szakosodott cég kutatási és fejlesztési igazgatójaként foglalta össze cégének és magának a LoRaWAN technológiának a fejlődését és a fejlesztéseik fontosabb irányait.

A szaknapi előadásokat videókon rögzítették, amelyeket a ChipCAD honlap regisztrált felhasználói visszanézhetnek.

A szaknap előtti és utáni napon Hakim Cherif Microchip alkalmazástechnikai mérnök a ChipCAD oktatótermében workshopot tartott, ahol a résztvevők a Microchip EGT (Ensemble Graphics Toolkit for Linux) rendszerével ismerkedtek meg. Használat közben tapasztalhatták meg a Graphics Composer grafikai tervező előnyeit is. Gyakorolhatták az Embedded Linux letöltését a végrehajtandó programmal és kezelőfelülettel együtt a céláramkörbe.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény