FőoldalKonstruktőrMegszületett a Li-Fi szabvány
2023. július 18., kedd ::

Megszületett a Li-Fi szabvány

A fény alapú vezeték nélküli hálózat akár százszor is gyorsabb lehet, mint a wi-fi

A fény alapú vezeték nélküli kommunikációs technológia mint olyan már évszázadok óta ismert. A rádióhullámoknak fénnyel történő kiváltásával is már több évtizede kísérleteznek. Ez utóbbi nemrég fontos mérföldkőhöz érkezett: az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) szabványba foglalta a Li-Fi kommunikációs eljárást.

A 802.11bb szabvány közös nevezőre hozhatja a különböző gyártók próbálkozásait, ezzel gyorsulhat a Li-Fi terjedése, valamint az is biztosítható, hogy az egyes termékek, amelyek követik a szabványban foglaltakat, kompatibilisek lehetnek egymással. A maximális adatátviteli sávszélesség jelenleg 224 GB/s lehet. Ráadásul az alacsonyabb késleltetés és a kisebb zaj is biztosítható.

Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy a Li-Fi csak bizonyos esetekben lehet alternatíva a különböző rádiófrekvenciás vezeték nélküli adatátviteli technológiákhoz képest. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy az adó és a vevő tisztán rálássanak egymásra, illetve a kettőjük közötti távolság sem lehet nagy. Ugyanakkor a Li-Fi előnyei közé tartozik, hogy gyorsabb és megbízhatóbb vezeték nélküli kapcsolatot kínál, mint rádiófrekvenciás társai, ráadásul a Wi-Fi és az 5G technológiákhoz képest biztonságosabbnak is nevezhető. Ugyanis a terjedési problémák egyben előnyt is jelenthetnek: míg a rádiófrekvenciás jelek a különböző felületeken át képesek haladni, addig a Li-Fi által alkalmazott „fénycsomagok” csak jellemzően beltérben, szabad rálátással rendelkező eszközök esetében használhatóak, így a kommunikáció nem is kerülhet ki a falon kívülre, ezért sokkal kisebb az esélye egy támadásnak.

Így például egy lehetséges felhasználási mód az irodai környezetben az lehet, ha a Li-Fi eszközök az adott helyiség világítási hálózatára kapcsolódnak, így az alattuk lévő eszközökkel biztosítható a zökkenőmentes kommunikáció. Mivel a Li-Fi kommunikáció az infravörös tartományon belül zajlik, ezért az az emberi szem számára észrevétlen marad.

Egyes vállalatok, például a pureLiFi már eddig is kínáltak Li-Fi eszközöket, ilyen például a Light Antenna One névre keresztelt modul is. Utóbbi mindössze 14,5 milliméter hosszú, és már tesztelik is az OEM partnerek.

Forrás: standards.ieee.org
Kép: www.purelifi.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény