FőoldalKonstruktőrEnergy harvesting baktérium enzimmel
2023. március 14., kedd ::

Energy harvesting baktérium enzimmel

A TBC-t és a leprát okozó baktérium egyik rokonát tanulmányozták.

A melbourne-i Monash Egyetem tudósai Dr Rhys Grinter vezetésével felfedeztek egy olyan enzimet, amely hidrogént alakít át elektromos árammá. Az enzim neve Huc, és a többi megújuló energiaforrás lehetséges alternatívájaként emlegetik. A kutatók úgy vélik, hogy egy új, tiszta energiaforrásként működhet, gyakorlatilag a levegőből. A felfedezést ugyanaz a kutatócsoport tette, amely a közelmúltban figyelte meg, hogy számos baktérium a légkörből származó hidrogént használja energiaforrásként. Ez gyakori jelenség a tápanyaghiányos környezetekben, például a mély óceánokban, vulkáni kráterekben és az antarktiszi talajokban – mondták.

A Sky News híradása szerint az új tanulmány alapját egy gyakori talajbaktérium, a Mycobacterium smegmatis szolgáltatta. A tudósok kivonták a baktériumból a hidrogén energiává alakításáért felelős enzimet, ezután derült ki a Huc nevű enzimről, hogy a gázt elektromos árammá alakítja. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy természetes hidrogéncella. Az ausztrál kutatók „rendkívül hatékonynak” nevezték a vizsgált enzimet, amit a kis elektronikai eszközök potenciális energiaforrásaként emlegetnek, ami szupertiszta és fenntartható energiaforrást jelentene.

Az enzim állítólag hosszú ideig tárolható, az elektromos áram előállításához pedig csak apró koncentrációjú hidrogénre van szüksége. További jó hír, hogy az azt előállító baktériumot nagy mennyiségben lehet termeszteni. Ezzel összefüggésben az egyik kutató egyenesen azt mondta, hogy „Ha egyszer elegendő mennyiségben állítjuk elő ezt az enzimet, akkor szó szerint a határ a csillagos ég a tiszta energia előállítása terén.

Forrás: news.sky.com
Ábra: lens.monash.edu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény