FőoldalKonstruktőrKínai tudósok saját félvezetőipari kutatásokat javasolnak
2023. február 21., kedd ::

Kínai tudósok saját félvezetőipari kutatásokat javasolnak

Szerintük alapvető félvezetőfizikai kutatásokra van szükség, ha Kína életképes saját ipart akar építeni.

A The Register által megjelentett információk szerint Luo Junwei és Li Shushen kínai tudósk a Proceedings of the Chinese Academy of Sciences oldalain kifejtették, hogy eredeti kutatásokra van szükség, ezáltal megkerülnék a külföldi szankciókat. Az innovációknak túl kell mutatniuk a jelenleg ismert félvezető fizikán. Annál is inkább, mert véleményük szerint a meglévő szabadalmi portfóliók a kínai chiptechnológia akadályai, mivel a meglévő technikákkal való építés és tervezés szükségszerűen a védett szellemi tulajdon felhasználását jelenti.

A páros ezért arra szólít fel, hogy a kínai félvezető-politika „erőteljesen mozdítsa elő az eredetiségre törekvő tudósok szellemét, és ellenálljon az alacsony szintű, ismétlő, [azaz követő jellegű (follow-up)] kutatásoknak".

Az említett dokumentum azonban nem foglalkozik a kínai hipotetikus jövőbeli kutatási törekvések által létrehozott eszközök gyártásának kihívásával. Mint arról az Elektronet is többször írt, Kína már rengeteg félvezető-kutatást és fejlesztést finanszírozott, azonban kevés kapacitással rendelkezik a fejlett félvezető gyártás terén. Így Kína mindmáig megmaradt a világ legnagyobb félvezető-importőrének.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni – mint arra a The Register is rámutat – hogy a fenti információkat a WeChat oldalain tették közzé és terjesztik, ami azt jelenti, hogy Peking helyesli a benne foglaltakat. Hozzá kell tenni, hogy a kínai hatóságok már tavaly is szigorúbban léptek fel azzal kapcsolatban, hogy nem a kitűzött ütemben haladt a kínai félvezetőipar felfuttatása. Ennek okaiként a kínai hatóságok már azt állították, hogy megsértették a törvényt azok, akiket az ország félvezetőiparának fejlesztési erőfeszítéseit irányító "Nagy Alap" kezelésével bíztak meg – azaz sikkasztottak.

Forrás: www.theregister.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény