FőoldalKonstruktőrA Vodafone is chiptervezésbe kezdene
2022. február 01., kedd ::

A Vodafone is chiptervezésbe kezdene

Az Open RAN-szövetség egyes tagjai saját vezérlőchipeket akarnak fejleszteni.

Tény, hogy manapság kifejezetten erős a mobilhálózati szolgáltatók függése az eszközbeszállítóktól. Az „Open RAN” (Radio Access Network) kezdeményezésnek komoly lendületet adott a kínai eszközgyártókkal szembeni amerikai fellépés, illetve az azt kísérő diplomáciai nyomás. Ezzel a mobilhálózati berendezések terén amúgy is kevés szereplőből álló piac mérete tovább csökkent, ami egyben jól ráirányította a figyelmet arra is, milyen veszélyeket rejt, ha a mobilkommunikációs hálózatokat kizárólagosan, illetve nagy részben egy-egy gyártó eszközeire építik fel. Ennek oldása érdekében kötött együttműködési megállapodást az Intel és a Vodafone csoport. Céljuk saját, Open RAN-alapú vezérlőprocesszorok fejlesztése és gyártása. Bejelentésük szerint az is szándékukban áll, hogy tevékenyen hozzájáruljanak az európai chiptervezés- és gyártás felfuttatásához, illetve az ázsiai gyártóktól történő függetlenedéshez,

A Vodafone a kezdetektől fogva az Open RAN egyik legelkötelezettebb zászlóvivője az operátorok körében, így a cég már éles hálózatban is üzemeltet Open RAN-alapú 5G-s állomásokat, a következő években pedig jelentősen bővíteni kívánja ezek számát. Az Intel ugyanakkor minden versenytársánál előrébb jár ezen a területen, illetve évek óta kulcsszerepet játszik az Open RAN-fejlesztésekben (egyben egyik legnagyobb nyertese is az Open RAN hálózatok felépítéséből adódó, lényegesen rugalmasabb eszközbeszerzési- és beépítési paradigmának).

Az OpenRAN-kezdeményezés első chiptervező részlege a spanyolországi Malagában nyílt meg január legvégén. A Vodafone meglévő kutatás-fejlesztési központjának 650 szoftverfejlesztő mérnöke mellett egy ötvenfős csapat kizárólag a mobilhálózati berendezésekbe szánt chipek tervezésére fókuszál majd. Az operátor közleménye szerint a malagai kutatóközpontban ARM, RISC-V és x86 alapú vezérlőprocesszorokat egyaránt fejlesztenek majd. A fejlesztésbe a Vodafone csoport mintegy 225 millió eurót invesztál a következő öt év során. A projekten a Vodafone-on kívül egyébként még húsz cég dolgozik, köztük olyan szereplőkkel, mint a Qualcomm.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény