FőoldalKonstruktőrAz új magyar zsebműhold márciusban startolhat
2021. január 18., hétfő ::

Az új magyar zsebműhold márciusban startolhat

A tervek szerint március 22-én lövik fel Bajkonurból a BME új, SMOG–1 nevű zsebműholdját – közölte a hírt honlapján a BME.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem honlapja szerint a hallgatók és oktatók közös munkájával elkészült űreszköz többszöri halasztás után márciusban startolhat Kazahsztánból. A zsebműhold egy orosz Szojuz/Fregat rakétával az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről fog a világűrbe jutni.

A SMOG–1 2020 őszén érkezett meg Rómába, hogy bekerüljön az Unisat-7 műhold kidobó szerkezetébe. Az űreszköz zsebműholdakat állít pályára, elektronikai komponenseket tesztel, valamint Föld-megfigyelési feladatokat végez. A beszámoló szerint a több mint négy hónapos római várakozás miatt valószínűsíthető, hogy a pályára állás után – a többszöri Föld-kerülés miatt – hosszabb időt vesz igénybe, míg a SMOG–1 felölti akkumulátorát, kinyitja antennáit és aktiválja működését.

A SMOG–1 felépítése megegyezik a méretével, küldetésével világrekordot felállító elődjével: az 5-ször 5-ször 5 centiméteres SMOG–P-vel. A műhold tervezett pályája 550-600 kilométer magasságú, 97 fokos dőlésszögű, napszinkron elrendezésű lesz.

A Műegyetemen már több hasonló űreszköz is készült: a SMOG–1 elődei a Masat–1 és a SMOG–P műholdak voltak. Mindhárom űreszköz fejlesztésében részt vett a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK).

Korábban a témában: Globális elektroszmog-térkép a BME-től

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény