FőoldalKonstruktőrTávolról megsemmisíthető chipek jöhetnek
2018. február 19., hétfő ::

Távolról megsemmisíthető chipek jöhetnek

Rádióhullámokkal aktiválható önmegsemmisítő elektronikán dolgoznak a Cornell Egyetem szakértői

„Az áramkör szó szerint köddé válik" - mondja a fejlesztés kapcsán Amit Lal, a kutatócsoport egyik tagja, akinek magyarázata szerint az elektronikából a reakció végére tényleg alig marad valami, és ami nem semmisül meg, az is használhatatlan lesz. A módszerrel a kívánt áramkörök távolról is tönkre tehetők, ha már nincs rájuk szükség vagy ellopták őket. A megsemmisítéshez szükséges anyagokat ugyanis már gyártáskor melléjük helyezik olyan tárolókban, amelyek rádióhullámok segítségével aktiválhatók. A módszer a lopásgátláson túl a jövőben például erdei vagy óceáni szenzorok megsemmisítésére is alkalmas lesz, így ezek eltávolításához nem kell újra bejárni a terepet – mondják a kutatók.

A prototípusul szolgáló mikrochipet egy polikarbonát tokban helyezték el, amelynek belsejében apró üregekbe rubídiumot és céziumot töltöttek. Ha ezek oxigénnel érintkezve elreagálnak, egyúttal a chipet is elpusztítják. A levegővel való érintkezést alaphelyzetben grafénből és szilícium-nitridből készült membránok akadályozzák meg. Ha azonban kiadják a rendszernek az önmegsemmisítő parancsot, a rádiójel hatására a chip a membránok feszültség alákerülnek, aminek nyomán a grafén felmelegszik, tágulni kezd és egyúttal a szilícium-nitridet is szétszakítja. Ekkor a levegő bejut a fémekhez, amelyek heves hőfelszabadulás mellett reakcióba lépnek az oxigénnel, a reakció nyomán a chip és a tok gyakorlatilag porrá omlik. A visszamaradó finom anyag cézium- és rubídium-oxidokból, homokból, apró szénszemcsékből áll össze.

Az önmegsemmisítőkkel felszerelt készülékek elviekben kizárólag a megsemmisülés folyamata közben jelentenek veszélyt az emberre, mondja Lal. És azt szenzorokkal meg lehet oldani, hogy a chipek lebontása csak akkor kezdődjön meg, amikor éppen senki sincs a közelben. A módszerrel egyszerre nagyobb rendszerek, de akár ezek kiválasztott alrészei is megbéníthatók lehetnek.

Lal elmondása szerint a már említett felhasználási területeken kívül a fejlesztés az elektronikus készülékek újrahasznosításában is segíthet. Ha például lejár egy telefon ideje, csak ki kell adni a parancsot, és folyamat végén visszamaradó törmelékből könnyen kinyerhetők lehetnek a drágább fémek, például a platina és az arany, állítják a fejlesztők.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény