FőoldalKonstruktőrLítium fólia növelheti az akkumulátor kapacitását
2016. augusztus 24., szerda ::

Lítium fólia növelheti az akkumulátor kapacitását

Napjaink okos eszköz fejlesztéseinek leggyengébb pontja a villamosenergia tárolása. Az amerikai MIT egyik házon belül létrehozott spinout cége enyhülést hozhat az állandóan lemerülő akkumulátorok problémájára. A lítiumból készült fóliával megépített akkumulátoruknak tömegarányosan kétszer akkora a kapacitása, mint a napjaink lítiumionos megoldásainak

A 2012-benegy öregdiák által alapított SolidEnergy Systems kifejlesztett egy „anódmentes” lítiumos fém áramforrást. Ebben az akkumulátorban nincs grafitból készült anód, csak egy nagy energia leadási képességű, vékony lítium fémfólia, amely több ion leadására lépes, mint az előd megoldások. Elvileg kétszer akkora a kapacitása, mint a most használt akkuknak. Megbízhatósága azonos az okostelefonokban, tabletekben stb. jelenleg is használt megoldásokéval. Az akkumulátorok a már meglévő technológiákkal előállíthatók.

litium folia 1

Prototípusát már 2015 októberében bemutatták, ekkor 12 millió dollárt kaptak befektetőktől. Eleinte az akkumulátor csak 80 ºC fölött működött. Sikerült kifejleszteni egy szilárd és folyékony anyagokból álló hibrid elektrolitet, amely a lítium fólián bevonatot képezve lehetővé tette, hogy ne kelljen az eszközt felmelegíteni.

A cég tervei szerint az okostelefonokba építhető változat 2017 elején jelenhet meg, az elektromos kocsikhoz valót 2018-ban kezdik gyártani. Napjaink elvárása egy autótól, hogy 200 mérföldet (320 km) meg tudjon tenni egy töltéssel, a lítium fóliás technológiával ez 400 mérföldre növekedhet.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény