FőoldalKonstruktőrABC-induktivitáscsaládok fejlődése, az új QS-sorozat az autóipar számára
2015. november 10., kedd ::

ABC-induktivitáscsaládok fejlődése, az új QS-sorozat az autóipar számára

Az ipari SMD-induktivitások iránti növekvő igényt leginkább a fogyasztási termékek (kamerák, mobiltelefonok, notebook PC-k) piacának ugrásszerű növekedése táplálja, de az ipari elektronika és az autóipar is egy sor különleges igényt támaszt ezen alkatrészekre. Kiváló minőségű végtermékek előállításához hasonlóan kiváló alkatrészek szükségesek, ezért fontos mérőszám az adott térfogatba sűríthető teljesítmény, a magas szaturációs áram, valamint a veszteségek csökkentése és a hatásfok növelése miatt a tekercs egyenáramú ellenállásának minimalizálása is cél

Emellett manapság egyre növekvő, és a versenyben maradáshoz mindenképpen leküzdendő problémát jelent a nagyrészt Kínában kézzel gyártott komponensek árának emelkedése is, melyet a meredeken növekvő gyártási költségek – elsősorban az emberi erőforrások drágulása – okoz, és minden gyártót érint. Jelen írásunkban igyekszünk áttekintést adni azokról a technológai lépésekről, melyeket az induktivitásokat gyártó népszerű tajvani ABC cég, az Endrich kiemelt partnere alkalmazott az utóbbi időben a fenti célok elérésére.

Árnyékolt SMD teljesítményinduktivitások SH→DM-sorozatok

Az árnyékolt tekercsben keletkező mágneses mező az alkatrész belsejében marad, és minimális lesz az a mágneses zavarás, amit az esetlegesen kilépő fluxus más áramköri elemekre gyakorol. Árnyékolatlan esetben a szórt fluxus miatt megnő az esélye annak, hogy ez a jelenség a többi áramköri elem működését befolyásolja. Árnyékolt esetben, mivel a mágneses mező a komponens belsejében marad, a hatásfok magasabb, és kevesebb menet szükséges a kívánt induktivitás eléréséhez. Azonban az induktivitás / áram karakterisztika hamarabb éri el a telítési szakaszt, így nagyobb áramerősségeken sokszor érdemesebb árnyékolatlan tekercseket használni, természetesen megfelelően tervezett elhelyezés mellett.

Az európai piacon nagyon népszerű a klasszikus lapos, négyszögletes kivitelű teljesítményinduktivitás, mely optimális méreteivel a távol-keleti jellegű termékeknél fontos miniatürizálási igényekhez is igazodik. Általában kézi munkával készül, emiatt a tekercs centrális elhelyezése bizonytalan és a légrés sem kontrollálható jól, ennek okán a standard L és RDC-tolerancia ±30%. Ennél az európai ipari felhasználás szűkebb tűréseket igényel, és a lapos miniatűr kivitel általában nem szükséges.

A tolerancia kérdésének megoldásához az ABC a DHcsalád kifejlesztésével járult hozzá, mely kompatibilis az SH tipussal. Ennek a kivitelnek két fontos előnye van: a tekercs központi elhelyezése gépi pozicionálással valósul meg, így a légréskontroll megoldható, és ±20% tolerancia érhető el. A másik előnyös tulajdonság a tekercselés felülről lefelé való kialakítása, mely jobb forraszthatóságot biztosít.

DC/DC konverter-energiatárolás DH→DM-sorozatok

Az SMD tekercsek egyik felhasználási területe a DC/DC konverterekben való energiatárolási feladatok ellátása. Léteznek DC/DC buck (step-down), boost (step-up), és buck-boost konverterek, melyek a DC bemeneti feszültségét lefelé vagy felfelé alakítják aszerint, hogy a rendszer különböző áramköreinek mi a bemeneti feszültségigénye. Azért, hogy eleget tegyen a DC/DC konverterek fejlesztői által támasztott magas követelményeknek, az ABC kifejlesztette a DM tekercscsaládot, mely méretkompatibilis az SH- és DH-családokkal. Ez a variáns Mn-Zn magot használ [korábban: Ni-Zn] és az árnyékolás Ni-Zn. Emiatt a megváltoztatott anyagszerkezet miatt a DM típusok magvesztesége sokkal kisebb. A telítési áram általában 25%-kal magasabb, míg a DC R 25%-kal alacsonyabb, mint a DH típusoknál.

A következő ábra egy MPS MP1449-alapú DC/DC konverter hatásfokát hasonlítja össze DH és DM típusú kimeneti fojtó alkalmazásával. A jelenlegi fejlesztés az új DM stílusú alkatrész négyszögletes házban való elhelyezésére irányul, ezzel ugyanakkor AXB (4×4×4 mm/5×5×5 mm/10×10×5 mm) méretek mellett a tokba nagyobb teljesítmény integrálható. Leginkább az európai piac a cél, ahol nincs szükség a szuperminiatűr méretekre.

15 7 endrich 2

Általánosságban a DC/DC konverterekben használt tekercsektől a következők várhatók el:

  • n Nagy névleges áram — a telítési áramnak kellően nagynak kell lennie a lineáris működés biztosításához.
  • n Alacsony DC-ellenállás, mely nagyon fontos a jó hatásfokhoz.
  • n Alacsony veszteségek nagy frekvencián is: a jó hatásfokhoz és a melegedési problémák elkerüléséhez szükséges.
  • n SMD tokozás: a sorozatgyártás költségeinek minimalizálásához elengedhetetlen.

Minőség és ár DH/SH→QS

15-7-endrich-3.jpgAz új QS-sorozat az ABC új , árnyékolt SMD teljesítményinduktivitás-családja, mely közepes (4×4 mm ~ 5×5 mm, a közeljövőben 7×7 mm) méretekben érhető el. Automatikus gyártásra tervezett technológiával készülő alkatrészről van szó, mely így optimális ár/érték arányt képvisel. A speciális belső konstrukció a pozicionálófülekkel megnöveli a gyártási hatékonyságot és minőséget, kevesebb a selejt, így a gyártási költségek csökkennek. A galvanizálás helyett alkalmazott környezetbarát gőzöléses fémezés energiamegtakarítást is eredményez.

A teljes gyártási folyamat során biztosítandó az egyenletes induktivitáselosztás, mely a tekercstest és az árnyékolóborítás közti légrés megfelelő kontrolljával valósítható meg. Ami a belső felépítést illeti, a hagyományos tekercstest körkörös kiképzését a gyártó négyzetesre változtatta, az árnyékolótesten elhelyezett pozicionálófülekkel pedig lehetővé tette a pontos légrésbeállítást.

Ez a technika nemcsak nagyobb gyártás-hatásfokot, hanem a megszokott értékeknél szűkebb toleranciát is eredményez.

Ahogy azt már említettük, a kivezetések fémezésekor a régi galvanizálás helyett gőzöléses eljárással visznek fel fémet a terminálokra, ami környezetbarát volta mellett rendkívül egyenletes és sima felületet is biztosít mindenféle mérgező kémiai oldószer felhasználása nélkül.

A félhold alakú lábkialakítás ezen méretű induktivitásoknál nagyon népszerű módszer, a galvanizálással felvitt fémréteg alkalmazásával jó forraszthatósági paraméterekkel rendelkezik. Az új gőzöléses eljáráshoz azonban jobban illeszkedik a négyszögletes terminálkialakítás, mely megkönnyíti a NYÁK-tervezést, és ráadásul az esetek nagy részében kompatibilis az esetleg már meglévő félholdmintázattal is.

A QS-sorozat induktivitástoleranciája sokkal szűkebb a hagyományos családokénál, mintegy ±20% (SH ±30%) és a szaturációs görbe is kb. 10%-kal megnövelt teljesítőképességet mutat nagyobb áramok esetén.

A QS-tekercsek könnyen kezelhetőek az ültetőgépek számára, és kiválóan forraszthatóak ólommentesen 260 °C-ig, és RoHS-, valamint REACH-konformak.

A kézi gyártásról automatikus gyártásra való átállás nemcsak az emberi hibázás lehetőségét zárja ki, de segítségével nagyon stabil minőség érhető el. Az automatizálás a forrasztás, jelölés, ragasztás és az ellenőrzés területén is megjelenik. Ráadásul ezen a termékcsaládon mind automatikus, mind emberi erőforrásokkal történő 100%-os kimenő minőség-ellenőrzést is végeznek. Mivel a QS-sorozat sikeresen vette az AEC-Q200 teszteket, az autóipar számára ideális választás lehet.

További fejlesztések a QS-családon

Az ABC a fejlesztéseket három tengely mentén végzi: nagy sebesség, nagy áramok és alacsony komponensmagasság.

A QS-vonal teljessé tétele érdekében az ABC a következő alkatrészeken dolgozik:

  • QS3828 (3,8×3,8×2,8 mm)
  • QS5828 (5,8×5,8×2,8 mm)
  • QS6828 (6,8×6,8×2,8 mm)

Minták és adatlapok a szerzőnél igényelhetők.

Az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény