FőoldalKonstruktőrJönnek az ultratakarékos rádiós chipek
2015. április 28., kedd ::

Jönnek az ultratakarékos rádiós chipek

Az Imagination Technologies a kifejezetten alacsony fogyasztású Ensigma Whisper szériát elsősorban viselhető és IoT eszközökbe szánja. A termékcsalád már most licencelhető

Bővítette licencelhető szellemi tulajdonainak sorát az Imagination Technologies. Az Ensigma Whisper névre hallgató új fejlesztés egy új, lapkára integrálható rádiós modul (RPU - Radio Processing Unit), amelyet nem az átviteli sebesség növelésére, hanem a minél alacsonyabb fogyasztásra optimalizált a cég. Ennek megfelelően az Enigma Whisper valószínűleg nem általános célú (mondjuk okostelefonos) processzorokon, hanem különböző IoT-megoldásokban vagy viselhető elektronikai cikkekben kaphat helyet.

Az IoT eszközök többsége ideje legnagyobb részét passzív módban tölti, (jellemzően 300-ból mindössze 4 milliszekundum erejéig aktívak), ezért érdemes optimalizálni az ez idő alatti fogyasztást. A másik érzékeny területet a vállalat szerint a zsúfoltabb WiFi hálózaton a beérkező (RX) adatcsomagok fogadása jelenti, amennyiben kimenő forgalom is van. A cég kutatása alapján 100-ból 1 bejövő csomag feldolgozását követi kimenő adatforgalom. A WiFi-re csatlakozó készülékek ilyenkor jellemzően minden beérkező adatcsomag feldolgozását megkezdik, ez pedig hosszú távon nagy mennyiségű fölöslegesen elhasznált erőforrást jelent. A csomagfeldolgozásra fölöslegesen elpazarolt teljesítmény komoly problémát jelent: a cég ezt egy szabadalmaztatott eljárással küszöbölte ki. A korai csomagelvetés vagy "early packet abortion" névre keresztelt módszernek köszönhetően az eszköz csak azokat a csomagokat bontja ki, amelyeknek valóban ő a címzettje. Az Imagination megoldása a fogadás során már nagyon korán észleli a más kliensnek szóló csomagot és jóval korábban lezárja annak feldolgozását - ezzel értékes energiát tud megspórolni. A rendszer ehhez elmenti az AP-val való szinkronizációkor és dekódoláskor kapott metaadatokat, ezek alapján pedig később kiszűri a neki szánt csomagokat. A fentieknek és további finomhangolásoknak köszönhetően a vállalat jelentősen energiahatékonyabb chipeket ígér az eddig használt wireless lapkáknál.

A cégnek már korábban is voltak hasonló licencelhető egységei, amelyek Ensigma Explorer név alatt futottak. Az újonnan bemutatott Ensigma Whisper szériát azonban a teljesen újratervezték, hogy azzal a különböző viselhető és IoT eszközök is hatékonyan kiszolgálhatók legyenek. A márka alatt három chip jelenik meg: egy Bluetooth LE, egy WiFi 802.11n 1x1 és egy a két rádiót kombináló lapka, de a vállalat a későbbiekben LTE CAT, illetve 802.15.4 és 802.11ah támogatással is bővítené a portfólióját.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény