FőoldalKonstruktőrFT311 – USB kommunikáció Android eszközökkel, meghajtók nélkül
2013. június 11., kedd ::

FT311 – USB kommunikáció Android eszközökkel, meghajtók nélkül

Az FTDI új USB chipje támogatja az Android operációs rendszer Open Accessory üzemmódját, ami lehetővé teszi az USB eszközök egyszerű csatlakoztatását és kíméli az Androidos eszközök akkumulátorát

Egy eszközt okostelefonhoz, tablethez vagy más Android OS-t futtató eszközhöz USB-vel csatlakoztatni jelenleg kétféle módon lehetséges: USB OTG-vel (On-The-Go) vagy az úgynevezett „Android Open Accessory" segítségével. Az USB OTG nemrégiben lett bemutatva az USB OTG – jobb mesternek lenni, mint szolgának című cikkben. Az USB OTG kiválóan működik számos külső eszközzel, de ennek a módszernek van egy lényeges követelménye: az okostelefonnak fel kell ismernie az adott külső eszközt, ehhez pedig a megfelelő meghajtót installálni kell (ugyanúgy, mint egy PC-n). Az, hogy sok USB eszközhöz meghajtó kell az Androidos eszközre, problémás lehet különböző okokból: a megfelelő meghajtó hiánya, zárolt rendszer (korlátozott hozzáférési jogok), garanciavesztés, stb.

Ezeknek a problémáknak a megoldására született az Android Open Accessory üzemmód, ahol a szerepek megcserélődnek és az Android eszköz USB Slave módban kommunikál. Ez azt jelenti, hogy a Host szerepet a külső eszköz veszi át, ami szükségtelenné teszi a meghajtók fejlesztését és problémamentes kommunikációt garantál. Ez a mód kiválóan alkalmas Androidos készülékekhez szánt új eszközök fejlesztésére. Ezen túl az USB buszt ebben a módban a Host eszköz látja el energiával, ami kíméli az Androidos eszköz akkumulátorát. Egy adott operációs rendszer alatt futó alkalmazás általában meghajtókat használ az USB eszközökkel történő kommunikációra. Ebben az esetben azonban nincs szükség meghajtókra – az Androidos eszköz karakterláncokat olvas, melyek az adott eszközt írják le (gyártó, modell, URL cím...), melynek csatlakoztatása után a kiolvasott információ alapján képes egy alkalmazás automatikus indítására. Maga az USB kommunikáció 2 végpontot használ ki és bemenetként (Bulk IN és Bulk OUT). Ezért az Open Accessory mód bármilyen eszközhöz alkalmas – adatszolgáltató (szenzorok, stb.) és adatfogadó (nyomtatók, robotok, stb.) eszközökhöz egyaránt.

Az FT311D megvalósítja ezt a megoldást és összeköttetést nyújt az Androidos eszközök és számos soros illesztő között. Akár 6 féle soros interfész közül lehet választani (UART, PWM, SPI Master, SPI Slave, GPIOS, I2C Master), melyek valószínűleg lefedik napjaink összes eszközét. Az FT311D további előnye, hogy a gyártó FTDI bőséges támogatást nyújt a fejlesztéshez. Ez magába foglalja az UMFT311EV fejlesztőkártyát, kód mintákat és demóalkalmazásokat is.

Részletes információ az FT311 adatlapján, az FT311 WP_001 és FT311D Android programozási segédlet című dokumentumokban található. További fájlok találhatók a http://www.ftdichip.com/Android.htm weboldalon.

Érdeklődésével keresse az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címet.

Előnyök/Jellemzők:

  1. teljes USB megoldás Android eszközök „Android Open Accessory" módban történő csatlakoztatására
  2. nincs szükség meghajtók fejlesztésére, sem azok telepítésére az Androidos eszközökre
  3. ideális vezérlő és adatgyűjtő eszközökhöz, automatizációhoz
  4. 6 felhasználó által kiválasztható interfész: UART, GPIO, 4 PWM, SPI Master, SPI Slave, I2C
  5. nem követel szub-specifikus programozást
  6. támogatja az USB 2.0 Full Speed (12 Mibit/s) módot
  7. bővített működési hőmérséklettartomány -40-től +85 °C-ig
  8. beépített bekapcsolási reset áramkör
  9. egyszerű 3,3 V-os táplálás (a bemenetek elviselik az 5 V-ot is)
  10. az USB portot a tartozék látja el energiával, ami kíméli az Android eszközök akkumulátorát

A SOS electronic kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény