FőoldalKonstruktőrÚj Bluetooth, WiFi és ZigBee termékek
2013. május 30., csütörtök ::

Új Bluetooth, WiFi és ZigBee termékek

Napjainkban az adat-, ill. információtovábbításban egyre nagyobb szerepet tölt be a vezetéknélküli kommunikáció. A piac különböző területei eltérő megoldásokat igényelnek, amihez a Microchip különböző Bluetooth, WiFi, ZigBee és egyedi protokollokat is támogató eszközöket biztosít. A könnyen és gyorsan alkalmazható megoldások mellett a Microchip azoknak a fejlesztőknek is ajánl megoldást, akiknek fontos a nagyfokú testreszabhatóság és rugalmasság

Külön büszkeség számunkra, hogy a Microchip egyik ilyen új, rádiós áramkörét, az MRF24XA típust, a cég budapesti tervezőirodájában, magyar mérnökök tervezték.

A Microchip vezetéknélküli megoldásainak jelentős bővítését jelentette be. A Bluetooth újdonságok között a PIC32 Bluetooth Audio Development Kit, funkciógazdag modulok, stack-ek és Codec-ek, valamint beépített szoftverrel rendelkező, XBee lábkompatibilis modulok is szerepelnek. Az új WiFi termékskála magában foglalja a nagyobb rugalmasságot nyújtó IEEE 802.11b/g WiFi modulokat a Microchip ingyenes, PIC mikrovezérlőn futó, funkciógazdag, forrásszintű TCP/IP szoftverével, valamint a könnyű használatot biztosító, integrált stack szoftverrel rendelkező XBee lábkompatibilis modulokat is. A Microchip egy kisfogyasztású, 2,4 GHz-es rádióval is bővítette portfólióját, mely elsőként egy áramkörön belül támogatja az IEEE 802.15.4 szabvány, valamint az egyedi adatátviteli sebességeket is (125 kibit/s-tól 2 Mibit/s-ig), beleértve a ZigBee, MiWi és egyéb egyedi protokollokat.

Számos vezetéknélküli hálózatnak nagyon kis fogyasztással kell működnie. Ilyenek például a telepes táplálású, otthoni és ipari vezeték nélküli mesh-hálózatok, vagy a ZigBee RF4CE szabványú távirányítók. A Microchip következő generációs, 2,4 GHz-es IEEE 802.15.4 MRF24XA adó-vevő rádióáramköre kis, 1,5 ... 3,6 V működési feszültséget és alacsony, mindössze 13 mA-es vételi áramot biztosít, mely többéves elemes működést is lehetővé tesz.

Az MRF24XA chip az első 2,4 GHz-es rádió, amely teljes egészében a Microchip budapesti RF-tervezőközpontjának munkáját dicséri.

A tervezők egy része egyszerű módon szeretné meglévő alkalmazásában a 802.15.4 protokollt lecserélni WiFivagy Bluetooth-megoldásra, lehetővé téve az okostelefonokról, tabletekről vagy éppen az internetről történő elérést. Ilyen területek lehetnek például a vezetéknélküli érzékelőhálózatok, távfelügyeleti rendszerek, valamint az M2M kábelek kiváltása otthoni, kereskedelmi és ipari hálózatok esetében. Az RN XV-sorozatú WiFi és Bluetooth modulok hivatalos minősítést-, és bármilyen XBee foglalattal csereszabatos lábkiosztást biztosítanak a fejlesztőknek. A tervezés megkönnyítésére a modulok integráltan tartalmazzák a működtetőprogramot, így soros interfészen keresztül bármilyen mikrovezérlővel könnyen kezelhetők, egyszerű ASCII parancsokkal.

A tervezők egy másik csoportja a WiFi-hálózaton keresztül még több funkciót szeretne elérhetővé tenni, mint például: komplett webszerver, e-mail küldés. Ezeket és több más funkció megvalósítását is lehetővé teszi a szabadon konfigurálható, forráskódszinten elérhető TCP/IP stack, mely számos PIC mikrovezérlő-típust támogat. Az új, kisfogyasztású, hivatalos minősítéssel rendelkező MRF24WG0MA/MB modulok valamennyi IEEE 802.11b/g adatátviteli sebességgel képesek csatlakozni, egészen 54 Mibit/s-ig. Egyúttal ezek a Microchip első olyan moduljai, amelyek folyamatosan képesek 5 Mibit/s átviteli teljesítményre. A Microchip korábbi WiFi moduljait használók számára az új modulok lábkompatibilis migrációt biztosítanak, miközben nagyobb sebességet, megnövelt access-point kompatibilitást és több funkciót kínálnak.

A Bluetooth digital audiomegoldás egyre nagyobb teret nyer az olyan nagy volumenű alkalmazások területén, mint az okostelefon- és tabletkiegészítők vagy hangrendszerek. Ezen igények kielégítésére a tervezőknek magas audiominőséget biztosító, költséghatékony fejlesztői környezetre van szükségük. A Microchip 32 bites PIC32 mikrovezérlői nagy teljesítményű alapot biztosítanak a minőségi digital-audio lejátszók és kiegészítők fejlesztéséhez. Az új PIC32 Bluetooth Audio Development Kit a Microchip meglévő, integrált szoftveres Bluetooth audiomoduljára épül az új, alacsony költségű, hivatalos minősítéssel rendelkező Bluetooth HCI transceiver modullal, mely a PIC32 mikrovezérlőkre szabott standard audio, AVRCP és A2DP Bluetooth profilokkal, valamint olyan standard és továbbfejlesztett audiokodek támogatással is rendelkezik, mint SBC, AAC és MP3. Emellett a kit használható a Microchip korábbi Made for iPod és Android szoftvereivel is. Ezek az elemek együtt erőteljes és sokoldalú fejlesztői platformot biztosítanak, magasabb szintű rugalmassággal és testreszabhatósággal.

Az MRF24XA 2,4 GHz-es IEEE 802.15.4 transciever áramkör 32 lábú QFN tokozásban lesz elérhető. Az új áramkörrel való fejlesztést, a májustól elérhető MRF24XA PICtailTM/PICtail Plus kártyák (AC164152-1) segítik.

Az XBee lábkompatibilis, 20 lábú RN41XVC és RN42XVP Bluetooth modulok, valamint a RN171XVW, RN171XVS és RN171XVU WiFi modulok már ma elérhetőek. A tervezést az RN XV-sorozathoz készült próbapanel (RN-XV-EK1) könnyíti meg, mely már szintén beszerezhető. A már megjelent 36 lábú MRF24WG0MA és MRF24WG0MB WiFi modulok fejlesztéséhez a WiFi G demonstrációs kártya (DV102412), ill. az MRF24WG0MA PICtail/PICtail Plus kártya (AC164149) használható. Jelenleg már a PIC32 Bluetooth Audio Development Kit (DV320032) is kapható.

A Microchip kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény