FőoldalArchívum220 millió euró értékben indít hatásfoknövelő és környezetvédelmi fejlesztéseket a Dunamenti Erőmű
2009. június 05., péntek ::

220 millió euró értékben indít hatásfoknövelő és környezetvédelmi fejlesztéseket a Dunamenti Erőmű

A GDF SUEZ cégcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű a június 4-én megtartott ünnepélyes alapkőletétellel elindította legújabb fejlesztését, amelynek elsődleges célja, a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazásával, az erőmű hatásfokának és környezetvédelmi paramétereinek javítása.A 220 millió euró értékű beruházás kiválóan tükrözi a GDF SUEZ törekvéseit a környezetre gyakorolt hatások csökkentése érdekében


A nagyszabású eseményen Hónig Péter, Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter, valamint Százhalombatta polgármestere, és a hazai energia-gazdálkodási szektor több jeles képviselője is részt vett. "Ez a fejlesztés rendkívüli jelentőségű az egész ország számára, hiszen tekintettel napjaink nehéz gazdasági helyzetére kevés ehhez fogható mértékű beruházás valósul meg" - hangsúlyozta a miniszter beszédében.
A beruházás tartalmazza az erőmű hat gőzturbinája közül egynek a teljes felújítását, egy úgynevezett hőhasznosító kazán, valamint egy nagy hatásfokú gázturbina beépítését, illetve az ezekhez tartozó építési és szerelési munkát. A "G3" Projekt előkészítésének munkálatai már 2005-ben megkezdődtek. A szükséges engedélyek megszerzését követően 2008-ban indult meg az építkezés, míg a tervezett üzembe helyezés 2011-re várható. Csiba Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója az eseményen elmondta, a fejlesztés eredményeképpen az F8-as erőmű egység 215 MWe kapacitását 400 MWe fölé emelik és - ami még fontosabb - hatékonyságát több mint 20%-kal növelik biztosítva ez által a környezeti kibocsátások jelentős csökkentését. Ezzel egyidejűleg a termelésből kivont régi erőmű egységek a bontási projekt keretében megszüntetésre kerülnek mely méltó bizonyítéka a GDF SUEZ társaságcsoport környezetvédelmi elkötelezettségének.

Image Image
Csiba Péter a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója elmondta, hogy a G3-as beruházással nem zárul le az erőmű fejlesztése, hiszen már megkezdődtek a G4-es projekt előkészítésének munkálatai.
A Dunamenti Erőmű a hazai beépített kapacitás közel egyötödét kitevő villamos és hőszolgáltatási teljesítményével Magyarország egyik legnagyobb erőműve (1736MW). A társaság tulajdonosa a nemrégiben fuzionált GDF SUEZ cégcsoport, amely a világ egyik vezető energetikai vállalata. A cégcsoport jelentősebb magyarországi cégei az Égáz-Dégáz Zrt. és a Dunamenti Zrt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény