FőoldalArchívumIonzselével tölthetik fel a természetbarát akkukat
2009. február 17., kedd ::

Ionzselével tölthetik fel a természetbarát akkukat

A New Scientist egy cikke szerint portugál kémikusok ionzselének nevezett új anyagot mutattak be, amely egy sor elektrokémiai eszközt, köztük akkukat, üzemanyag- és napcellákat tehet olcsóbbá és környezetkímélőbbé.Várható, hogy zselészerű tulajdonságai miatt ezek az anyagok kitöltik az elektrolit oldatok és a gumis ionos folyadék/nanocső/polimer kompozitok közötti űrt

Image Image
Az ionzselé
Az ionzselé zselatin és ionos folyadék oldásából születik. Túl azon, hogy az ionos folyadékok vezetik az elektromosságot, általában rendkívül stabilak, nem gyúlékonyak és nem illékonyak. Ezért ezek anyagok például az akkumulátorok elektrolitjének környezetbarát alternatívájává válhatnak. Ahhoz, hogy az ionos folyadékok valamilyen mértékben szilárddá váljanak, azokat polimerekkel vagy nanocsövekkel kell vegyíteni. Ez egyrészt elég bonyolult, ugyanakkor meglehetősen költséges is – a Lisszaboni Új Egyetem kutatói szerint az ionzselé lehet a megoldás.
Az ionzselé, ahogy sok más felfedezés, a véletlen számlájára írható: különböző természetes polimerek, köztük a zselatin ionos folyadékokkal való keveréséből született. A zselatint az állatok kötőszövetéből kivont kollagénből állítják elő. A zselatint forró vízben kell feloldani, az így kapott folyadék pedig lehűlése után válik zselévé. A portugál kutatók feltételezték, hogy pontosan ugyanez fog történni, amikor a zselatint ionos folyadékokban oldják – és igazuk lett. Azonnal megvizsgálták az ionzselé elektromos vezetőképességét, ami az eredmények szerint csak körülbelül a fele az eredeti ionos folyadék vezetőképességének. Ez is elég azonban, hogy egyszerű áramkörökben alkalmazzák, vagy kis elektrokémiai eszközöket gyártsanak a segítségével.
Image Image
Az ionzselé optikai hatása
A kutatók demonstrációjában az ionzselé elektrolit az áramot egy áttetsző lapra szállítja, ami ennek hatására átláthatatlanra változik.
A mérnökcsapat jelenleg az ionzselé különböző változataival kísérletezik: különböző ionos folyadékokat használnak fel. Céljuk, hogy az ionzselével is elérjék a jelenlegi, kevésbé stabil elektrolitok teljesítményét.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény