FőoldalArchívumPutyin száműzi a Windows-t
2010. december 31., péntek ::

Putyin száműzi a Windows-t

A orosz kormányfő személyesen kezdeményezte, hogy 2011 közepétől Oroszországban az összes állami intézmény számítógépeit Linux operációs rendszerre, és más nyílt forráskódú szoftverekre állítsák át. A teljes átállás a tervek szerint 2015-re fejeződne be

A Linuxra váltás fő indoka, hogy olcsóbb és biztonságosabb a Windowsnál, és csökkenti az ország függőségét az amerikai technológiától. A terv első, mindössze 17 oldalas dokumentációja szerint 2011 az előkészítéssel és tesztekkel fog telni, és a konkrét átállás 2012-ben kezdődik, a kormányzati szerveknél alkalmazott végleges ingyenes programcsomag pedig csak 2014-ben mutatkozik be.

Oroszországban már több kísérlet is volt a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére (főként az oktatásügyben), azonban elmaradt a kellő politikai támogatás, ezért a lobbicsoportoknak ezt eddig mindig sikerült megakadályozniuk. Mivel a mostani terv mögött személyesen Putyin áll, nem valószínű, hogy bárki szembe merne szállni az alaposan megtámogatott projekttel.

Mint arról már korábban az ELEKTROnet beszámolt, a magyar közigazgatási és oktatási informatika is nyitni kíván a szabad szoftverek világa felé.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény