FőoldalArchívumFélvezetős megoldás a DNS szekvencia megállapítására
2010. december 13., hétfő ::

Félvezetős megoldás a DNS szekvencia megállapítására

Az IBM és a Roche kutatói a génszekvenáló berendezések forradalmi újratervezésén dolgoznak. Jelenleg egy genomszerkezet meghatározásának (szekvenálásának) költsége 5000-15 000 dollár között mozog. Bár ugyan ez is óriási előrelépés a kezdeti 2,7 milliárd(!) dolláros költséghez képest, de még mindig drága a tömeges szekvenálás megvalósításához

A jelenlegi mosogatógép nagyságú szekvenáló készülékek működéséhez többek közt drága kémiai reagensek kellenek, hogy meghatározhassák a sok ezer apró darabra "vágott" gén nukleotidsorrendjét. A fejlesztés alatt álló DNS-tranzisztornak nevezett új eljárás ehhez képest bámulatosan egyszerű.

A DNS-tranzisztor esetében egy egész (de egyszálúvá bontott) DNS-molekulát "fűznek be" egy szilíciumchipbe fúrt 3 nanométer átmérőjű lyukba. Ahogy a DNS áthalad a nanopóruson, egy elektromos érzékelő leolvassa annak bázissorrendjét. Persze az eljárás gyakorlati megvalósítása nem olyan egyszerű, és még évekbe is telhet a rutinszerűen használható berendezések elkészítése, de a szakemberek bizakodók. Úgy becsülik, hogy a készülékkel 1000 dollár alá lehet szorítani a genomszekvenálások árát, ami valóban lehetővé teszi a tömeges genomelemzést.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény