FőoldalArchívumNők a tudományért, ösztöndíj a nőkért
2010. november 03., szerda ::

Nők a tudományért, ösztöndíj a nőkért

Három kivételes tehetségű fiatal magyar kutatónőt tüntettek ki a Magyar Tudományos Akadémián. A "L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj" elnevezésű program keretében összesen 11 000 euró értékű ösztöndíjat osztottak szét. Az egyedülálló, csak nőket elismerő program célja, hogy felhívja a figyelmet a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatási eredményeire. Az ösztöndíj segítséget nyújthat számukra a kutatómunka folytatásához, de a pénzösszeg személyes célokra is felhasználható. Az elmúlt 8 évben 25 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig közel 100 000 eurót osztott szét a magyar tudós hölgyek között

Magyarországon először nyolc éve hirdették meg azt a kutatói ösztöndíjprogramot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan fiatal (30, 35 és 45 év alatti) tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A "L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj" egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, fiatal magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék - támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé. Az elmúlt nyolc évben 25 magyar kutatónő részesült az elismerésben, a vállalat eddig közel 100 000 eurót osztott szét a hölgyek között. A fiatal díjazottak a kapott pénzösszeget bármire szabadon felhasználhatják, akár a kutatásaik továbbvitelére, akár a magánéletük és a kutatói karrierjük összehangolására.

2010-ben a több mint 100 pályaműből beadott pályázatok alapján a Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik az Akadémia épületében átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjakat. A győztes pályázók az ország 3 nagyvárosából érkeztek: Pécsről, Budapestről és Debrecenből. Az idei díjazottak között találhatunk farmakológust, belgyógyász-gasztroenterológust, és fizikus hölgyet is. Sándor Katalin a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedéseket vizsgálja. Egy valódi hungarikum, a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin) és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik. Kutasi Kinga, fizikus, a chipgyártásban, a sebgyógyászatban és a sterilizálásban is fontos szerepet játszó jelenségekkel, a gázkisülésekben végbemenő folyamatokkal foglalkozik. Fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszer-fertőtlenítő) módszer kifejlesztésével. Dr. Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja, azok genetikai hátterének megismerésével foglalkozik. Kutatási eredményei a jövőben új terápiás lehetőségek alapjai lehetnek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény