FőoldalÜzletExtrém képességű kamerát fejlesztettek ki Kínában
2019. május 14., kedd ::

Extrém képességű kamerát fejlesztettek ki Kínában

Budapestről akár a 45 km-re lévő Velencei-tóban fürdőzők is lefotózhatók

A távoli objektumok fényképezése több problémába is ütközik. Így például a csekély fényerő, vagy a légkör torzító. Egy fotonos technika alkalmazásával a kínaiak akár 45 kilométeres távolságból is le tudnak fotózni valakit, akkor is, ha sűrű szmogon kell átlátni.

A Sanghaji Műszaki Egyetemen Zheng-Ping Li és kollégái olyan fényképezési technikát találtak ki, amely az egyetlen fotont érzékelő szenzorokat kombinálja egyedülálló képalkotó algoritmusokkal, hogy lenyűgözően nagy felbontású képeket hozzanak létre kevés adatpont összefűzésével. Az új technika a lidar technikára épül: a tárgyat lézerrel világítja meg, és a visszaverődött fényből rakja össze a képet. Ennek az egyik fő előnye abban rejlik, hogy a célról visszaverődő fény egy viszonylag szűk időtartományban esik be a szenzorra (ez a távolságtól függ), így ki lehet zárni a más időpontokban beérkező fotonokat, amelyek zajként jelennének meg a képen. Hogy a szennyezett levegőjű városi környezetben is működjön a rendszer, a kutatók infravörös fényű lézert is bevetettek.

extrem 1

A fény egy teljesen hétköznapi csillagászati teleszkópon át jut el az egyetlen fotont érzékelő szenzorra, és tükör segítségével szkennelik körbe a látómezőt, hogy megkapják a teljes képet. Alapvetően kétdimenziós képeket készítenek, de az érzékelés időablakát átállítva 3D-ben is le tudják tapogatni a távoli objektumokat.

A berendezés valós képességeit jól mutatja az ábra: hagyományos kamerával használva a teleszkópot csak egy zajos masszát kaptak, a különleges algoritmusokat alkalmazva viszont a 45 kilométeres távolságban álló épület ablakai is pontosan láthatóvá váltak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény