FőoldalÜzletA Samsung is felhagy a plazmatévék gyártásával
2014. július 23., szerda ::

A Samsung is felhagy a plazmatévék gyártásával

A Samsung a kereslet hiánya és a megváltozott piaci körülmények miatt befejezi a plazmatévék és a plazmatévékbe való panelek gyártását. Ezzel az LG marad az egyetlen gyártó ezen a piacon

Az első színes plazmakijelzőt a Fujitsu gyártotta még 1992-ben, az első plazmatévét pedig a Philips adta ki 1997-ben, 15 ezer dolláros (mai árfolyamon több mint 3 millió forintos) áron. Bár a Samsung csak 2001-ben kezdett el plazmakijelzőket és -tévéket gyártani, de 2003-ra már meg is szerezte a piacvezető pozíciót, amelyet azóta is birtokolt.

A Samsung érvelése szerint alaposan megváltozott a piaci környezet és átalakultak a vásárlói szokások, a plazmatévék iránt már annyira kicsi a kereslet, hogy nem éri meg fenntartani a tevékenységet. Ráadásul a következő technológiai lépést, a 4K-t már lehetetlen plazmapanelekkel gazdaságosan megtenni, így a vállalat a gyártás teljes beszüntetéséről döntött. Így a Samsungnál novemberben teljesen leáll a plazmakijelzők és plazmatévék gyártása, ettől kezdve csak a megmaradó készletek kiárusítása folyik majd. Az eddig plazmapaneleket gyártó üzemek egy részét az akkumulátorgyártó részleg veszi át, másokat viszont bezárják és eladják.

A lépésnek voltak előjelei: a 2014-es Consumer Electronics Showra, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítására a Samsung már nem is hozott új plazmatévéket. John Ryu, a Samsung Visual Display kutatás-fejlesztési részlegének a vezetője a CNET-nek már akkor arról beszélt, a plazmakijelzőknek aligha van jövője 2014 után, mivel a gyártásuk nem gazdaságos és a 4K felbontású paneleké még kevésbé lenne az.

A cég lépése után az LG maradt az egyetlen a nagy tévé- és kijelzőgyártók közül, amely még kitart a plazma mellett. Azonban a koreai Yonhap által megszellőztetett pletykák szerint a vég itt is közeleg és hamarosan az LG is be fogja jelenteni, hogy leáll a plazmák gyártásával, értékesítésével - a vállalat egyik plazmakijelző-gyárát állítólag már át is állította napelemek előállítására. (A Panasonic már tavaly ősszel jelezte, hogy kiszáll a plazmapanelek és plazmatévék piacáról.)

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény