FőoldalRendszerintegrátorEllenőrzés alatt – modern technika a csomagvizsgálatban
2018. augusztus 31., péntek ::

Ellenőrzés alatt – modern technika a csomagvizsgálatban

A röntgensugaras szkennerek és a robbanóanyag-detektorok értéke felbecsülhetetlen, ha a légi szállítmányozási ellátási láncok biztonságos és hatékony működéséről szeretnénk gondoskodni. A németországi DACHSER logisztikai és szállítmányozási vállalatnál már ezek az eszközök világítják át, vizsgálják és elemzik az úton lévő csomagokat azelőtt, hogy a repülőgép rakterébe kerülnének

Jelentős felháborodást okozott, amikor 2016-ban a Hamburgi repülőtér testszkennereket kezdett tesztelni a meglévő fémdetektoros kapuk helyett. Az aggodalmak leginkább a magánszféra megsértése és az egészségügyi kockázatok kapcsán merültek fel. Az indulatok azóta lecsillapodtak, ám az emberektől eltérően a táskák és bőröndök évek óta estek át a legkülönfélébb biztonsági vizsgálatokon, panasz nélkül. Ugyanez igaz a szállított árucikkekre is.

Azok az ellenőrző eszközök, melyek a modern technológiára támaszkodnak, igen hasznosak az ellenőrzések végrehajtásánál. A légi szállítmányok biztonságának szavatolása érdekében a DACHSER is a legkorszerűbb vizsgálati eszközöket, röntgensugaras szkennereket és robbanóanyag-detektorokat alkalmazza müncheni, frankfurti, kölni, düsseldorfi és kaufbeuerni telephelyein. Ezeket a légibiztonsági ellenőrzőcsoport munkatársai működtetik, akik biztosítják, hogy az áruk vizsgálata zökkenőmentes legyen.

Biztonsági ellenőrzések a küldemények hatékony feldolgozásáért

A röntgensugaras szkennerek és a robbanóanyag-detektorok garantálják a hatékonyságot és a biztonságot a légi szállítmányok feldolgozásakor. A robbanóanyag-detektorok lehetővé teszik a mintavételt a fertőzött felületekről, poggyászokból, illetve a hajóval szállított tételekből. Mintát vehetünk a rakományok külső vagy belső felületéről, illetve annak tartalmából is. A részecskéket és a kipárolgásokat ezután azonosítják, és robbanószer észlelése esetén figyelmeztetés jelenik meg.

A detektor azonban csupán egy a számos biztonsági ellenőrzés közül, melyeket berakodás előtt elvégeznek. Szintén gyakran használnak röntgensugaras szkennereket. Ezek a szkennerek viszont csak 175×175 cm-es csomagokat képesek befogadni, így az eszköz a nagyobb elemeket tartalmazó szállítmányok vizsgálata esetén kevésbé hasznos. Nagy sűrűségű anyagok jelenléte esetén pedig, mint amilyenek például a magas fémtartalmú vagy szemcsés anyagok, a röntgen néha nem képes teljesen áthatolni a csomagoláson. Ez azt jelenti, hogy a tiltott anyag jelenléte nem zárható ki, így ezekben az esetekben úgy nevezett „sötét riadót” („dark alarm”) fújnak, mely további biztonsági ellenőrzéseket von maga után, például kézi vizsgálatot vagy keresőkutyák bevetését. Ezek a kétvagy háromszoros ellenőrzések biztosítják, hogy semmi ne kerülje el a figyelmet.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény