FőoldalRendszerintegrátorSiemens hajtástechnológiával érkeznek Budapest új zöldbuszai
2016. január 04., hétfő ::

Siemens hajtástechnológiával érkeznek Budapest új zöldbuszai

A BKV Zrt. 2016. május 15-ig húsz darab új, tisztán elektromos Modulo autóbuszt helyez forgalomba. A járműveket az evopro mérnökiroda fejlesztette, a Mabi-Bus Kft. gyártja, a hajtástechnológiát a Siemens Zrt. biztosítja. Ezzel a lépéssel Budapest olyan európai nagyvárosok példáját követi, mint London, Bécs vagy Göteborg, ahol szintén Siemens elektromos hajtással felszerelt buszok közlekednek

2016 májusától közlekedhetnek a BKV új, tisztán elektromos hajtású autóbuszai Budapesten. A lépés jelentősen hozzájárul a széndioxid-terhelés csökkentéséhez – hiszen a városi környezetben javulni fog a levegő minősége – továbbá a felhasznált energia mennyiség is sokkal kedvezőbb üzemeltetést tesz majd lehetővé a hagyományos járművekkel szemben.

A magyar tulajdonban lévő gyártó buszainak hajtásrendszerét a Siemens Zrt. szállítja. Az ELFA elnevezéssel ellátott rendszer fő elemei a váltakozó áramú villanymotor és a frekvenciaváltó, melyek szoftveres összehangolása biztosítja az adott körülményekhez igazított leghatékonyabb működést.

„A technológia már a világ számos országában bizonyította, hogy megfelel a folyamatosan változó piaci igényeknek. Jó példa arra, hogy a Siemens a tradicionális iparágak mellett a legmodernebb igényekre is tud válaszolni, sőt élen jár a fenntartható technológiák fejlesztésében. Teljes, a villamosítás, az automatizálás és digitalizálás köré épülő portfóliónkban megjelenik a CO2 - kibocsátás csökkentésére és a hatékonyságnövelésre való törekvés. Ezért is tartjuk kiemelkedő jelentőségűnek azt a döntést, hogy Budapest fontosabb útjain is modern, környezetkímélő elektromos buszok közlekedhetnek majd” – mondta el Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. divízió-vezetője.

A tavasszal üzembe álló alacsonypadlós, 2 tengelyes buszok egy feltöltéssel 200 kilométert tudnak megtenni, és 52 ember egyidejű szállítására alkalmasak. Az evopro fejlesztette könnyű kompozit szerkezetnek és a Siemens legmodernebb állandó mágnesű elektromotorjának köszönhetően a világ egyik legkisebb fogyasztású elektromos busza jött létre. Az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztási mérések szerint elővárosi közlekedésben 0,595 kWh/km a tájékoztató adat, míg vegyes üzemben is csak 0,61 kWh/km-t mértek a hivatalos vizsgálaton. A BKV korábbi közlése szerint vállalja az új buszok üzemeltetéséhez szükséges 18 darab töltőállomás beszerzését, valamint a járművezetők és karbantartók képzését is.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény