FőoldalÜzletAlakul a legnagyobb szélenergia-ipari szereplő
2016. június 29., szerda ::

Alakul a legnagyobb szélenergia-ipari szereplő

A Siemens és a Gamesa kötelező erejű megállapodást írt alá arról, hogy egyesítik a Siemens szélenergia üzletágát – a szolgáltatásokat is beleértve – és a Gamesat annak érdekében, hogy létrehozzanak egy piacvezető szélenergia-ipari szereplőt. A Siemens részesedik az egyesített vállalat újonnan kibocsátott részvényeiből és ezáltal a részvénytőke 59 százalékát birtokolja, míg a Gamesa jelenlegi részvényesei 41 százalékot kapnak

A fúzió részeként a Siemens részvényenként 3,75 eurót finanszíroz készpénzben, amelyet a Gamesa részvényesei (beleértve a Siemenst) között osztanak szét rögtön a fúzió véglegesítése után (az összeg mentes minden, a fúzió létrejöttéig kifizetett rendes osztalék alól). A készpénz befizetés a Gamesa 2016. január 28-i piaczáráskor jegyzett, a fúzióval nem befolyásolt részvényárának 26 százalékát képviseli.

Ezen túlmenően a Gamesa és az Areva szerződésben állapodtak meg, hogy az Areva lemond a Gamesa és az Areva közös offshore szélenergia vállalkozásában, az Adwenben fennálló szerződéses kötelmeiről, ezáltal egyszerűsítve a Gamesa és a Siemens egyesülését. E megállapodások részeként a Gamesa – a Siemensszel egyetértésben – eladási opciót ad az Arevának az Areva részvényeinek 50 százalékára és vételi opciót a Gamesa Adwenben lévő 50 százalékára. Mindkét opció három hónapig érvényes. Másik lehetőségként az Areva ekkor elidegenítheti az Adwen 100 százalékát egy harmadik félnek a Gamesában fennálló részesedése kényszerítő eladásával.

Az új társaság, amelyet a Siemens pénzügyi kimutatásaiban konszolidálnak, a várakozások szerint pro forma alapon (2016. márciusától számított 12 hónap) világszerte 69 GW-os üzembe helyezett bázissal, mintegy 20 milliárd euró folyó rendeléssel, 9,3 milliárd euró bevétellel és 839 millió euró korrigált EBIT-tel rendelkezik majd. Az egyesített vállalkozás jogi székhelye és globális központja Spanyolországban lesz és Spanyolországban is jegyzik be. Az onshore központ Spanyolországban lesz, míg az offshore központ Hamburgban, Németországban és Vejle-ben, Dániában.

A két vállalkozás nagymértékben kiegészíti egymást globális lábnyom, meglévő termékportfolió és technológiák tekintetében. Az egyesített vállalkozásnak világméretű lesz a jelenléte az összes fontos régióban és gyártó kapacitásai lesznek minden kontinensen. A Siemens szélenergia üzletága erős bázisokkal rendelkezik Észak-Amerikában és Észak-Európában, a Gamesa pedig jól pozícionált olyan gyorsan növekvő feltörekvő piacokon, mint India és Latin-Amerika valamint Dél-Európa. Továbbá a tranzakció eredményeként létrejövő termékkínálat lefedi az összes szélenergia osztályt és eljut a legfontosabb piaci szegmensekhez a vevők igényeinek jobb kiszolgálása érdekében.

siemens gamesa 1

„A Siemensszel való egyesülés a cég által az elmúlt években végzett munka elismerése és elkötelezettségünk tanúbizonysága: hosszú távon akarunk értéket teremteni oly módon, hogy jelentős szinergiákat hozunk létre és tágítjuk nyereséges növekedésünk horizontjait. Ma egy új korszak küszöbére értünk, amikor a Siemensszel közösen egy új vezető szélenergia-ipari szereplőt hozunk létre. Továbbra is úgy fogunk dolgozni, mint korábban, azonban egy erősebb vállalat részeként és képességeink javulnak a tekintetben, hogy teljes körű szolgáltatásokat nyújtsunk összes ügyfeleinknek" – mondta Ignacio Martin, a Gamesa ügyvezető elnök-vezérigazgatója.

"Üzletágunknak a Gamesával való egyesülése világos és kényszerítő erejű ipari logika következménye egy olyan, lenyűgöző gyorsasággal fejlődő iparágban, amelyben a méret kulcsfontosságú a megújuló energia költséghatékonnyá tétele szempontjából. Az egyesülés révén még nagyobb lehetőségeket kínálhatunk az ügyfeleknek és több értéket az új cég részvényeseinek. Az egyesült vállalkozás pontosan beleillik a Siemens 2020-as víziójába és hangsúlyozza a megfizethető, megbízható és fenntartható energiaellátás iránti elkötelezettségünket” – mondta Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója.

A Siemens és a Gamesa jelentős szinergia potenciált vár a kombinált vállalkozástól. Összességében évi 230 millió euró EBIT szinergiát várnak a fúzió utáni negyedik évben. A Siemens és a Gamesa jelentős szinergia potenciált vár a kombinált vállalkozástól. Összességében évi 230 millió euró EBIT szinergiát várnak a fúzió utáni negyedik évben.

"Vezető szélenergia-ipari szereplőként, különösképpen a feltörekvő piacokon, a Gamesa tökéletes partner a számunkra. A szövetség lehetővé teszi a Siemens és a Gamesa számára, hogy a termékek, szolgáltatások és megoldások sokkal szélesebb választékát nyújtsa az ügyfelek igényeinek kielégítésére. Ez a lépés a legjobb pozíciót kínálja a Siemens és a Gamesa számára az iparág olyan irányban történő alakításához, hogy alacsonyabb költségű megújuló energiát kínáljon az ügyfeleknek” – mondta Lisa Davis, a Siemens AG igazgatóságának tagja. A tervezett egyesülést egyhangúlag támogatja a Gamesa igazgatótanácsa és a Siemens felügyelő bizottsága.

Az Iberdrola részvényesi megállapodást írt alá a Siemensszel és a tranzakció lezárása után kb. 8 százalékos részesedést kap az egyesített vállalkozásban. A tranzakciót még jóvá kell hagynia a Gamesa részvényeseinek, valamint meg kell kapnia más szokásos hozzájárulásokat is, így a fúzióellenőrzési engedélyt és a spanyol tőzsdei szabályzó szervezet (CNMV) megerősítését arra nézve, hogy a Siemensnek nem kell kötelező felvásárlási ajánlatot tennie a fúzió létrejötte után. A Gamesa az egyesülési eljárás felügyeletével egy ad hoc létrehozott Egyesülési Bizottságot bízott meg, amelyet kizárólag független igazgatók alkotnak. A tranzakció lezárása 2017 első negyedévében várható.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény