FőoldalÜzletA merevlemez-gyártók egy jobb második félévben reménykednek
2016. június 03., péntek ::

A merevlemez-gyártók egy jobb második félévben reménykednek

A tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékkal kevesebb merevlemezt adtak el

A visszaesés egyik legfőbb oka a PC-piac egyébként évek óta zuhanórepülése, amely idén is folytatódott. A Gartner és az IDC is jelentős visszaesés mért: előbbi 65 millió értékesített PC-t és éves összevetésben 9,6 százalékos esést, míg utóbbi piackutató 61 millió értékesített gépet és 11,5 százalékos visszaesést mért az idei első negyedévre.

Az év második felében jöhet némi emelkedés. A Western Digital még a második negyedévre is csökkenést prognosztizál, a vállalt globálisan mintegy 95 millióra taksálja a várható értékesített darabszámot. Éves szinten ugyanakkor, épp a harmadik-negyedik negyedév pozitívabb szaldója miatt továbbra is 400 millió darab fölött marad az éves értékesítés, de a tavalyi 456 milliótól el fog maradni. Egy ilyen jóslathoz néhány éve persze nem kell volna különösebb jóstehetség, mivel korábban jellemzően a harmadik és negyedik negyedév volt az erősebb. Egy ideje azonban szinte negyedévről negyedévre tart a lejtmenet szezonális emelkedések nélkül.

Bár a merevelemez nem megy ki a divatból, a gyártók folyamatosan fejlesztenek is, egyre inkább látszik, hogy a jövő a flash-tárolóké. Annak ellenére így van, hogy még mindig vannak kételyek az SSD-k megbízhatóságával kapcsolatban. A tárológyártók ugyanakkor egyre inkább elmozdulnak ebbe az irányba, hiszen az egyre gyorsabb adatfeldolgozást igénylő technológiák (mesterséges intelligencia, gépi tanulás, big data stb.) is erre szorítják őket. Az EMC egyenesen az all-flash évének titulálta 2016-ot új, csak SSD-t tartalmazó tárolói bemutatásakor.

Maguk a merevlemez-gyártók is látják ezt. A Wester Digital nem véletlenül adott 19 millió dollárt a flash-piac egyik legfontosabb szereplőjéért, a SanDiskért (a felvásárlást egyébként a napokban hagyták jóvá a kínai hatóságok). Ugyanakkor az is igaz, hogy mind a Seagate, mind pedig a Western Digital tudott még finomítani a merevlemezes tároláson. A WD, pontosabban leányvállalata, a HGST tavaly év végén, a Seagate pedig pár hete dobta piacra nagy kapacitású héliumos merevlemezeit, melyeket adatközpontokba szánnak, és 250 megabájt/s körüli adatátviteli sebességet biztosítanak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény