FőoldalRendszerintegrátorA mobilitás jövőjének szolgálatában – a jelen eszközeivel
2016. május 19., csütörtök ::

A mobilitás jövőjének szolgálatában – a jelen eszközeivel

A világ egyre dinamikusabbá és hálózatközpontúbbá válik, a TE Connectivity (TE) pedig teljes elkötelezettséget mutat aziránt, hogy ezeket a pozitív változásokat beépítse a mindennapi életünkbe. A cég termékei és megoldásai nagy megbízhatóságú és biztonságos energia-, adat- és jelátvitelt biztosítanak, amelyek elengedhetetlen alapfeltételei az új felhasználói élmények, életstílusok és forradalmi üzleti modellek megalapozásának...

Egy fenntartható jövő alapjainak kialakítása

A mobilitás iránt mutatkozó, növekedésben soha meg nem állni látszó igény, a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló követelmények minden korábbinál intenzívebbek. Ennek egyik ékes példája, miszerint az autógyártók 2021-re a járműveik átlagos károsanyag-emisszióját a jelenlegi 130 g/km-ről 95 g/km-re kötelesek csökkenteni.

Az autógyártók ennek a követelménynek többféleképpen próbálnak megfelelni: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének két, nagyon hatásos eszköze a járművek tömegének és az utakon töltött idejének csökkentése. Egyre nagyobb szerephez jutnak a navigációs rendszerek is, amelyek némi továbbfejlesztés árán képesek a szabad parkolóhelyek felismerésére is. Egy további, rendkívül hatékony eszköz a szén-dioxid-kibocsátás globális csökkentésére az alternatív erőforrást alkalmazó gépjármű-technológiák fejlesztése. Ez utóbbi szakterület az, amelyen a TE különösen jelentős aktivitást mutat.

Egy környezetbarát infrastruktúra kiépítése

A TE több mint öt évtizednyi tapasztalattal rendelkezik a gépjárműipari csatlakozórendszerek és nagyfeszültségű elektronikai alkalmazások fejlesztésében, és amellett, hogy az alternatív üzemanyaggal működő járművekhez szükséges, csúcstechnológiás alkatrészeket kifejleszti, nagy erőforrásokat fordít a támogató infrastruktúra fejlesztésére is. A TE már a kezdeti stádiumban bekapcsolódik a teljes értékteremtési láncba, legyen szó akár közműhálózati, töltőállomási vagy járműinterfészt érintő megoldásokról.

Az iparág vezető vállalatainak partnereként olyan integrált megoldások fejlesztésén dolgozik a cég, amelyek új technológiák létrehozását segítik elő, valamint új szintre emelik a jelenlegi technológiák működési hatásfokát és teljesítményét. E tevékenységre jó példa a mérnöki területen folytatott együttműködés az Andretti Autosport újgenerációs mérnöki fejlesztő üzletágaival, az Andretti Formula E-csapattal és az Andretti Technologies szervezettel. A velük folytatott együttműködés mindkét fél számára kiváló platformot teremt az autóverseny-környezetben nagy tisztaságú energiahasznosítással működő megoldások fejlesztésére.

Formula E: versenyben a fenntarthatóságért

Az Andretti Formula E-csapattal közösen végzett munka célja nem kevesebb, mint a világelsőség elérése az elektromos hajtást alkalmazó versenycsapatok mezőnyében. A TE alkatrészei minden Andretti versenyautó alapvető és elválaszthatatlan részét képezik, és a teljes Formula E versenyközösségben széles körben felhasználják őket. Ez rendkívül előnyös a TE számára olyan szempontból is, hogy a lehető legnagyobb igénybevételi körülmények mellett élesben nyílik lehetőségük a megoldások tesztelésére.

A Formula E egyfajta keretrendszerként működik az elektromos járművek kutatás-fejlesztésében, és kiváló eszköze az ilyesfajta járművek iránti érdeklődés felkeltésének a nagyközönség részéről, valamint a tisztaenergia-felhasználás és fenntarthatóság népszerűsítésének. A versenycsapatok az autóikat a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA – Fédération Internationale de l’Automobile) specifikációi alapján fejlesztik ki, a korábbi korszakokból áthozott hagyományoknak megfelelően pedig ezek a technológiai fejlesztések később kiválóan átültethetők a közhasználatra alkalmas elektromos járművekbe.

A ma megoldásai a holnap technológiáihoz

A TE innovatív cella-, modul- és akkumulátortechnológiáiba már beépítésre került a hibrid és elektromos járművek legtöbb, különleges igényét kielégítő megoldás. Az új technológiák folyamatos kutatása és a kooperációs mérnöki fejlesztési projektek útján egyre kedvezőbb teljesítmény/tömeg arány, újratöltési idő és hatótávolság érhető el az új megoldások jóvoltából. A TE aktuális portfóliója csatlakozók, végpontok, érzékelők, kábelek, relék, védőkapcsolók, akkumulátorvédelmi eszközök teljes skáláját tartalmazza.

Töltőkábelek

Az AMP+ sorozatú töltőkábelek akár tízezer összekapcsolási ciklusra kiterjedő élettartammal bírnak, és megfelelnek a globális piaci feltételek által teremtett certifikációs követelményeknek. Kétféle töltési módra érhetők el, egyedi színkombinációkkal és címkézéssel a megrendelő saját igényeire szabhatók. A rendszer belső alkatrészei a pára és korrózió ellen teljes védettséget élveznek.

Töltőbemenetek

Az AMP+ sorozatú, moduláris töltőbemenetek bármely váltakozóáramú bemenettípussal csereszabatosak. Az egyszerű kialakítás alacsony számú alkatrészből építkezik, az ujjal történő érintés ellen védelmet biztosít. A Type 1 bemenetek opcionálisan csatlakozórögzítő mechanizmussal és 90°-os, elforgatható vezetékkimenettel is rendelhetőek. A rugalmas kialakításnak köszönhetően többféle elhelyezési és kialakítási lehetőség áll rendelkezésre.

Az AMP+ HVA 280 csatlakozók és fejek

Az alacsony és közepes áramerősségre optimalizált csatlakozók és az AMP+ HVA 280 csatlakozófejek érintésbiztosak és kiváló rugalmasságú felhasználási lehetőségeket kínálnak. A csatlakozórendszerhez többféle reteszelési módszer válaszható, az integrált HVIL (nagyfeszültségű biztonságizár-hurok) méretbeli optimalizálási lehetőségeket és eligazítási rugalmasságot biztosít. Az AMP+ HVA 280 család több mint 3000 kombinációs lehetőséget kínál, amellyel bármely eszköz vagy huzalköteg igényei kielégíthetők, legyen akár szó akkucsomagról, töltőrendszerről vagy nagyfeszültségű teljesítményelosztóról.

Az AMP+ HVA 630 csatlakozók és fejek

Az alacsony és közepes áramerősségre optimalizált csatlakozók és az AMP+ HVA 630 csatlakozófejek nagyfeszültségű védelmet biztosítanak a fedélzeti töltőrendszerek számára. Az AMP+ HVA 630 csatlakozók és fejek 2- és 5-érintkezős változatban, integrált HVIL-lel érhetők el. Az árnyékolt és szigetelt, 2-érintkezős csatlakozókat az újgenerációs, nagyfeszültségű fedélzeti töltős alkalmazások teljesítményigényére optimalizálták, az 5-érintkezős csatlakozók pedig akár 32 A áramerősségig háromfázisú töltőáramú rendszer kialakítását teszik lehetővé.

Az AMP+ HVP 800 nagy áramú csatlakozórendszer

Az AMP+ HVP 800 nagy áramú csatlakozórendszer kezeskedik arról, hogy az akkumulátorról az inverterre és villanymotorra nagy biztonsággal továbbításra kerüljön az áram és a feszültség. Ezek a tökéletesen vízbiztos csatlakozók egyéb tekintetben is robusztus felépítésűek, a méretek és a dugasz/fej választék tekintetében körültekintően optimalizáltak. Az érintésbiztos 2vagy 3-pozíciós csatlakozókat és fejeket 90 és 180°-os dugaszokkal látták el, és rendelkeznek integrált HVIL funkcionalitással és elektromágneses interferencia ellen védelmet nyújtó árnyékolással is.

Az AMP+ IPT árnyékolt kábelsaruk

Az IPT sorozatú árnyékolt kábelsarukkal a belső tápfeszültség könnyedén illeszthető minden kívánt helyre. A 360 fokos EMI-árnyékolással rendelkező és közvetlen eszközilleszthetőséget kínáló kábelsaruk bármely kábelhosszúsághoz megfelelnek. A robusztus burkolat és csavaros rögzítés kiváló vibrációtoleranciát biztosít, mindezek miatt az IPT sorozat kiválóan alkalmas villanymotorokban, inverterekben vagy akkumulátorokban történő használatra.

Nagyfeszültségű kábelszerelvények

A TE 360 fokos EMI-árnyékolással és belső biztonságizárral rendelkező, nagyfeszültségű kábelszerelvényeivel a csatlakozófejek tökéletes biztonsággal illeszthetők az áramköri hordozókhoz, sőt akár teljes kábelszerelvények is elérhetők a kábelbecsatlakozótól kezdve az integrált töltőig vagy nagyfeszültségű akkumulátorig terjedően. A teljes tervezési és elrendezési rugalmasság elősegíti a tömegcsökkentést, a telepítési követelmények és költségek visszaszorítását is.

16 4 te

Nagyfeszültségű DC relék és védőkapcsolók

A TE reléi és védőkapcsolói a gépjármű bármely részében alkalmasak arra, hogy telepkapcsolási, teljesítményszabályozási és áramkörvédelmi feladatokat lássanak el. Az újgenerációs EVC 250 védőkapcsoló túlnyomásos csatlakozókamra nélküli felépítéssel rendelkezik, és 6 kA áramerősségig alkalmas rövidzárlat elleni védelem biztosítására is. Innovatív kialakítása lehetővé teszi akár 250 A áram kezelését 85 °C hőmérsékleten és akár 450 V feszültségen.

Nagy teljesítményű akkumulátor-leválasztás és teljesítményelosztás

Ezek az eszközök úgy nyújtanak védelmet az akkumulátor számára, hogy a töltés előtti és használat közbeni üzemállapotokban mérik az áramerősséget, és szabályozzák a teljesítményelosztást, továbbá szükség esetére vészhelyzeti lekapcsolást is biztosítanak. A TE által alkalmazott megközelítés értelmében egyetlen eszközbe kerülnek integrálásra az akkumulátorleválasztó és -menedzsment rendszerek, amely kisebb méreteket, optimális élettartamot és egyszerűbb tervezési feladatokat jelent.

Akkumulátorok: a környezetbarátság forradalmának kulcsai

Az elektromos alapú vagy támogatású mobilitási megoldásokban rejlő teljes potenciál kiaknázásához a rendszer szerves részét képező akkumulátoroknak még könnyebbnek, olcsóbbnak és gyorsabban tölthetőnek kell lenniük. Ezek bár egyszerűnek hangozhatnak, rendkívüli műszaki kihívást jelentenek, és akkor a lítiumalapú akkumulátorok gépjárműves környezetben történő biztonságos használatáról még nem is szóltunk. A TE által kínált csatlakozórendszerek egyik előnye a csatlakozók, lezárások stb. szabványosítási jellegében rejlik, amely végeredményben több ezer különféle konfigurációs lehetőséget ad a tervezők kezébe. Ez olyannyira leegyszerűsíti az autógyártók és beszállítóik munkáját, hogy plug & play elvű megoldásokkal dolgozhatnak a nagyfeszültségű rendszerek fejlesztése során is.

A hálózatképes jövőhöz vezető út kikövezése

Ahogy az elektromos mobilitási megoldások tovább fejlődnek, a jármű és a felhasználók életstílusának integrációját önvezetéssel kapcsolatos szolgáltatások fogják tömegesen támogatni. Az információtechnikai és szórakoztatóelektronikai rendszerek soha nem látott fejlettségi szintet érnek el, az intelligens navigációs rendszerek pedig jelentősen elősegítik majd a túltelített közlekedési útvonalak tehermentesítését és a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását. Mindezek tetejében a TE segíti az ipart abban is, hogy az elektromos és hibrid üzemű járművek „tankolása” ugyanolyan kényelmes és könnyen elérhető legyen, mint az ma a hagyományos töltőállomások esetében megszokott.

Bár teljes biztonsággal egyikünk sem jósolhatja meg, hogy mit hoz a jövő technológiája, egy biztos: a jövő biztosan hoz fejlődést, a TE pedig továbbra is ennek élvonalában igyekszik maradni, és hozzásegíteni a világot egy biztonságosabb, fenntarthatóbb jövő megalapozásához.

A TE Connectivity kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény