FőoldalKonstruktőrAz organikus redox akku lehet a megoldás?
2014. július 28., hétfő ::

Az organikus redox akku lehet a megoldás?

A zöld energiák hasznosítása területén már most is remek eredményeket mutatnak fel a kutatók, de továbbra is komoly gondot okoz az energia tárolása

A University of Southern California (USC) kutatói által kifejlesztett új akkumulátor a megújuló energiák felhasználásának ad új lökést. A találmány alapjait egy organikus redox-flow akku képezi, amely a lítium-ion alapú cellákhoz képest ötször annyi ideig, nehézfémek felhasználása nélkül képes az energia tárolására.

A redox-flow akkumulátorok folyékony elektrolitban tárolják az elektromos energiát, a töltésük, illetve kisülésük pedig úgynevezett reakciós kamrákban zajlik, amelyeken belül vékony membránok választják el egymástól a folyadékokat. Amikor az elektrolitot átpumpálják egyik kamrából a másikba, a membrán közvetítésével elektromos áram termelődik. Ehhez a már létező technológiához képest a USC Sri Narayan vezetette csapata azt hozta be újdonságként, hogy az ő megoldásuk nélkülözi az eddig elengedhetetlen nehézfémek és egyéb toxikus anyagok használatát. E helyett Narayan kutatócsoportja szerves, vízben oldódó anyagot (kinon) használ, aminek következtében egyrészt ez az akkumulátor típus sokkal biztonságosabb a korábbi megoldásoknál, másrészt lényegesen kevesebbe, az eddigi költségek egy tizedébe kerül az előállításuk.

Az eddig használt akkumulátor cellákhoz képest a USC verziója kapacitás és megbízhatóság szempontjából is sokkal többet nyújt, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen akkumulátor az erőművekbe telepítve, 15 éven keresztül, akár 5000 újratöltésre készen képes kiszolgálnia az elektromos hálózatot. (A Narayan által a Journal of the Electrochemical Society szaklapban publikált eredmények szerint a lithium-ion akkuk ehhez képest 1000 töltési ciklust bírnak csak.)

Az új akku egyelőre a képen látható prototípus formájában létezik. A USC már egy sor szabadalmat bejegyeztetett a találmánnyal összefüggésben, most pedig azon dolgoznak, hogy egy, a mostaninál nagyobb kapacitású modellt is létre tudjanak hozni.

Forrás

Kapcsolódó cikk

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény